Kuvarica kuvanje kuhinja Kuvar
Shutterstock
Kuhinja Kuvanje Ručak Domaćica
Obavezno probajte to što spremate, Foto: Shutterstock

Mnogi ne vole da kuvaju i rade to samo zato što "moraju". Ipak, budite realni, većinu onoga što skuvate i sami pojedete, te, ako ni zbog koga drugog, a onda zbog sebe - prestanite da ponavljate iznova i iznova ove greške!

Ne čitate recept

Ne pročitati recept je isto što i krenuti negde prvi put a ne pogledati mapu. Da stići ćete na odredište, ali ćete možda duže putovati ili kasniti. Isto važi i za kuvanje. Recept postoji da bi se pročitao! Ukoliko to ne uradite, onda nemojte očekivati da ćete imati savršeno skuvan ručak. Ukoliko neko jelo napravite više puta i recept znate naizust, onda slobodno možete da odložite papirić i da ga više ne pogledate. Do tada, pratite šta piše na papiru!

Koristite hladan tiganj

Svi znamo da tiganj treba zagrejati pre pečenja. Pa što to onda ne primenimo za sve vrste kuvanja? Zagrejano posuđe će doprineti tome da hrana sačuva svoj ukus i izgled. Ukoliko namirnice spustite u hladan ili mlak tiganj ili šerpu, očekujte da će tokom zagrevanja namirnice ispustiti svoje sokove, a potom se uludo krčkati u njima neko vreme i tako izgubiti na hranljivosti i ukusu.

Prekuvamo povrće

Sveže povrće puno vitamina često pretvorimo u sivkastu kašu jer ga jednostavno - prekuvamo. Kad ovo uradimo, povrće gubi sva hranljiva svojstva i ne liči više ni na šta, te nije ni čudo što mnogi kažu da ne vole povrće. Rešite ovaj problem jednostavno, kuvajte povrće svega tri do četiri minuta, a potom ga "šokirajte" tako što ćete ga isprati pod mlazom ledene vode, kažu kuvari.

Previše trpamo u šerpu

Ukoliko vam hrana nije ravnomereno skuvana i ne deluje vam lepo na ukusu, znajte da ste opet pretrpali šerpu! Nemojte to raditi. Takođe, trudite se da kuvate namirnice odvojeno, pa polako da ih sjedinjujete, umesto što sve odmah zgurate u istu posudu i stavite na ringlu.

Meso u šerpu pravo iz friza

Da, svima se dogodi da su zaboravili da izvuku meso iz zamrzivača da se odledi, ali onda jedite nešto drugo! Nemojte zaleđeno meso "stavljati na vatru", jer sve što ćete dobiti jeste neravnomerno pečenu šniclu koja verovatno neće ni na šta da liči, a ni ukus joj neće biti zadovoljavajući.

Kuvate pastu u maloj šerpi

Zbog toga što nas mrzi da peremo veliko posuđe, mnogi od nas imaju naviku da špagete ili rezance kuvamo u nekoj manjoj šerpi. Ipak, to što mi pazimo da nam "ne pokipi" ne znači da će večera super proći. Naime, pasti je neophodna dovoljna količina vode da bi se lepo skuvala. Ukoliko želite da špagete lepo spremite, onda uzmite i dovoljno veliku šerpu za kuvanje, kako biste izbegli da jedan deo paste bude "al dente" a drugi da se raspada.

Šporet na najjače

Ukoliko žurite bolje jedite nešto s nogu nego da pečete meso na "najjače". Ovim ništa ne postižete! Zagoreće vam sve spolja, ostaće živo unutra, u najgorem slučaju ćete se i otrovati. Kuvanje zahteva vreme, zato ga odvojite i sve fino i dovoljno dugo krčkajte na odgovarajućoj temperaturi.

 

 

Ne probate hranu

Vaša mama soli na otprilike bez da proba, pa to možete i vi? Greška! Ukoliko neko jelo niste pripremili bar 100 puta nemojte se ni truditi da pripremate neko jelo a da tokom kuvanja ne probate da li je dovoljno slano, ljuto, kiselo ili kakvo već treba da bude.