Ovih devet namirnica se nikada ne smeju jesti sirove!


Profimedia.rs
S toga ih uvek dobro tehnički obradite.
1. Krompir
Sirovi krompir može da izazove nadutost i nepoželjne probavne smetnje. Uz to, ako krompir duže vreme stoji na vlažnom i toplom mestu, može pozeleneti i proizvesti otrov solanin. U slučaju da se na krompiru vide zelene tačkice, nije ga dobro jesti.
2. Juka
Juka je korenasto povrće, koji sadrži mnogobrojne vitamine i minerale, ali sadrži i hemikaliju koja kada se pojede otpušta cijanid. Juka je jestiva, ali mora obavezno da se temeljno opere, oljušti i skuva.
3. Pasulj
Još jedna jako zdrava mahunarka koja može biti opasna ako se pojede na pogrešan način. Crveni pasulj je bogat belančevinama, vlaknima i antioksidansima, ali ne sme da se jede sirov. Ukoliko jedete pasulj koji nije skuvan, on će izazvati tegobe slične kao kod trovanja hranom.

Shutterstock
4. Nepasterizovano mleko
Mleko koje je tek pomuženo i nije pasterizovano može sadržavati ešerihiju koli i salmonelu. Američka uprava za hranu i lekove (FDA) na svojim stranicama izveštava da je 150 puta veća šansa da će čovek dobiti neku bolest uzrokovanu hranom od sirovog mleka nego od bilo kojeg drugog mlečnog proizvoda.
5. Viršle
To je polugotov proizvod, nije gotov poput mesnog nareska, i ne bi nikako trebalo da jedete sirove viršle, već ih je neophodno termički obaditi.
6. Klice
Razne vrste klica mogu sadražati ešerihiju koli i salmonelu, budući da se uzgajaju na vlažnim i toplim mestima na kojima se ove bakterije brzo množe.
7. Gorki bademi
Bademi koje inače ljudi jedu su zapravo slatki bademi i imaju mnogobrojne zdravstvene koristi. Gorki bademi su njihova suprotnost jer sadrže cijanovodik, koji je izrazito otrovan. Najčešće se može pronaći u likerima od badema ili ekstraktima.

Profimedia.rs
8. Brašno
Oduvek su nam bake govorile da se testo za kolače ne jede sirovo i dok se dosta pisalo o sirovima jajima i njihovim opasnostima, o brašnu je puno manje bilo reči.
Američka agencija za hranu i lekove upozorila je da je brašno potencijalno opasno za zdravlje, budući da za vreme transporta od proizvođača do trgovine može doći u kontakt s raznim patogenima poput ešerihije koli.
9. Patlidžan
Ovo jako zdravo povrće puno je vitamina C, K, B6, magnezijuma, fosfora, bakra, dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalijuma i mangana, ali sadrži i otrov solanin. Mladi patlidžani, koji su ubrani tek nakon što su dozreli, sadrže najviše ovog otrova.