Kuhinja Kuvanje Ručak Domaćica
Shutterstock
Kuvanje zdrava ishrana

Shutterstock

Izbegavajte da koristite alu-foliju prilikom kuvanja, Foto: Shutterstock

U svakoj kući ćete naći aluminijumsku foliju, jer je veoma korisna. Često je koristimo kada pripremamo hranu, tako što je prekrivamo ili kod pečenja ili u nju pakujemo pripremljenu hranu. Ipak, lekari savetuju da prestanemo da koristimo aluminijumsku.

Kažu da naš organizam ne može da se nosi sa količinom metala koju unosimo u organizam ukoliko često koristimo alu-foliju prilikom pripremanja hrane.

Istraživanja pokazuju da jedan komad mesa koji je pripreman u foliji sadrži do 400 miligrama metala, a Svetska zdravstvena organizacija navodi da je dopušten unos od samo 40 miligrama dnevno.

Studija je pokazala kako hrana skuvana u kiselim, tečnim sokovima, kao što je sok od limuna ili sos od paradajza, apsorbira najviše metala iz aluminijske folije, a dodatnim začinima to se još povećava. Hrana koja se priprema u alkoholu ili je samo posoljena ne upija toliko.

Naučnici veruju i da je upotreba aluminijske folije kod pripreme hrane povezana s osteoporozom i Alchajmerom. Osim problema s kostima i samim mozgom, upotrebom aluminijske folije oštećujete i svoja pluća, upozoravaju lekari.

Komentari (1)

mirjana

07.06.2017 09:11

A što kuvamo u šerpama i loncima, to nema veze, taj metal je lekovit?!