Pečenje od mlevenog mesa sa povrćem


Shutterstock
Osnova je uvek ista, ali dodajući različite začine dobijate različite ukuse. Možete ih puniti i povrćem, peći u različitim oblicima, kombinovati sa raznim sezonskim povrćem. Jednostavno se prave, a mogu se jesti i hladne.
Potrebno je:
- 1 kg mešanog mlevenog mesa
- 150 g prezli
- veća glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 jaja
- sveže mleveni biber
- kk mlevenog kima
- 6 do 7 šnita pančete
- 3 dl bujona
- 200 g šargarepe
- 200 g graška
- 200 g krompira
- 2 kašike ulja
- so, suvi začin
Prezlama dodajte malo vode da omekšaju. U posudu stavite mleveno meso, dodajte prezle, malo razmućena jaja, sitno naseckan crni i beli luk, kašiku suvog začina, sveže mleveni biber i mleveni kim. Dobro izmesite dok ne počne da se odvaja od posude kao testo. Napravite veknu od mesa i obložite pančetom. Šargarepu i krompir isecite na komade i stavite na dno posude. Dodajte grašak i sve izjednačite. Prelijte bujonom i uljem i odozgo stavite veknu sa mesom. Pecite poklopljeno na 180 stepeni oko jedan sat. Dva do tri puta tokom pečenja meso prelijte sokom u kojem se povrće peče. Proverite čačkalicom da li je vekna pečena. Ako izlazi bistar sok, meso je pečeno. Kada se prohladi, isecite šnite i servirajte uz povrće. Pečenje je odlično toplo i hladno.