Vekna od mesa
Shutterstock
Vekna od mesa

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Osnova je uvek ista, ali dodajući različite začine dobijate različite ukuse. Možete ih puniti i povrćem, peći u različitim oblicima, kombinovati sa raznim sezonskim povrćem. Jednostavno se prave, a mogu se jesti i hladne.

Potrebno je:

- 1 kg mešanog mlevenog mesa

- 150 g prezli

- veća glavica crnog luka

- 2 čena belog luka

- 2 jaja

- sveže mleveni biber

- kk mlevenog kima

- 6 do 7 šnita pančete

- 3 dl bujona

- 200 g šargarepe

- 200 g graška

- 200 g krompira

- 2 kašike ulja

- so, suvi začin

Prezlama dodajte malo vode da omekšaju. U posudu stavite mleveno meso, dodajte prezle, malo razmućena jaja, sitno naseckan crni i beli luk, kašiku suvog začina, sveže mleveni biber i mleveni kim. Dobro izmesite dok ne počne da se odvaja od posude kao testo. Napravite veknu od mesa i obložite pančetom. Šargarepu i krompir isecite na komade i stavite na dno posude. Dodajte grašak i sve izjednačite. Prelijte bujonom i uljem i odozgo stavite veknu sa mesom. Pecite poklopljeno na 180 stepeni oko jedan sat. Dva do tri puta tokom pečenja meso prelijte sokom u kojem se povrće peče. Proverite čačkalicom da li je vekna pečena. Ako izlazi bistar sok, meso je pečeno. Kada se prohladi, isecite šnite i servirajte uz povrće. Pečenje je odlično toplo i hladno.

Tagovi