Pečenje za dobru godinu
Dekoracija stola za Božić treba da bude svečana i jednostavna. Neizostavni običajni detalji su žito, sveća, vino. Kao ukrasi mogu da posluže orasi u ljusci, klasje žita, lišće i grančice Badnjaka, a preko stolnjaka možete posuti malo slame.
Pita sa ajvarom
Sastojci: 500 g kora za pitu, 8 kašika ajvara, 300 g sira, 3 jaja, kesica praška za pecivo, 400 g šampinjona, ulje, so, biber.
Priprema: Izdinstajte šampinjone, a sir umutite s jajima i u to dodajte prašak za pecivo. Sve dobro promešajte. Prvu koru premažite sa dve kašike ajvara, preko stavite drugu koru, premažite četvrtinom mase od sira, stavite treću koru i rasporedite četvrtinu pečuraka, pa zarolajte savijaču. Poređajte u podmazan pleh i pecite oko pola sata na 200 stepeni dok ne porumeni.
Rolovana junetina u crvenom vinu
Sastojci: šargarepa, 3 glavice luka, 4 juneće šnicle (od po 150 g), 150 g celera, 4 kašičice senfa, 4 šnite šunke, 2 krastavčića, 2 kašike putera, kašika pirea od paradajza, 300 ml crvenog vina, 500 ml bujona, kašika skroba.
PRIPREMA: šargarepu, celer i dve glavice luka isecite na kocke, a preostali luk isecite na režnjeve. Svaku šniclu premažite senfom i na nju stavite parče šunke. Krastavčiće isecite po dužini, pa zajedno sa lukom poređajte po mesu. Urolajte šnicle i fiksirajte ih čačkalicama ili kuhinjskim koncem. Propržite ih kratko sa svake strane na zagrejanom puteru. Zatim na toj istoj masnoći dinstajte pet minuta povrće, pa dodajte pire od paradajza. Sipajte crveno vino i bujon i ostavite da proključa. Vratite rolnice, pokrijte ih i pustite da se sve krčka oko 90 minuta. Izvadite rolnice, a u sos dodajte skrob i još ga malo kuvajte. Rolnice poslužite uz sos.
Punjena guska
Sastojci: guska od 3-4 kg, 2 mandarine ili narandže, 3-4 šargarepe, 4-5 krompirića, 2-3 manja luka, 5-6 stabljika celera, 1/4 šolje otopljenog putera, 1/2 kašičice suve žalfije.
Priprema: rernu zagrejte na 210 stepeni. Narendajte koricu mandarine ili narandže i ostavite sa strane. U posudici pomešajte koricu, pola otopljenog putera, žalfiju, so i biber. Stavite gusku u veliku tepsiju za pečenje, pa je premažite ovom mešavinom. Mandarine podelite na kriške, pa ih stavite u unutrašnjost guske. Šargarepu, naseckan krompir, celer i luk poređajte oko guske. Pecite je 30 minuta, pa smanjite temepraturu na 160-170 stepeni i pecite na toj temperaturi još dva do dva i po sata.
Svinjski kare s jabukama
Sastojci: svinjski kare od 1,5 kg, 300 g listova mesnate slanine, 2 veće jabuke, 50 g integralnog keksa, 30 g struganog parmezana, grančica žalfije, maslinovo ulje, so, biber.
Priprema: oštrim nožem zasecite kare između kostiju. Jabuke operite, ali ih nemojte ljuštiti. Isecite ih na tanke kriške. Svaki usek na kareu posolite i pobiberite, pa u njih ubacujte jabuke. Žalfiju iseckajte, dodajte izdrobljen keks i parmezan, pa kare obilno pospite mešavinom. Meso obložite listovima slanine, pa stavite u pleh, okolo rasporedite listiće žalfije i pecite 60 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kada je meso napola pečeno, prekrijte ga aluminijumskom folijom i nastavite pečenje.
Čokoladna torta s jabukama
Sastojci: 4-5 velikih jabuka, 3 šoljice brašna, prstohvat soli, kesica praška za pecivo, šoljica šećera, 3 kašičice cimeta, 2 kašike kakaoa, 3 jaja, 80 ml ulja, 100 g čokolade naseckane na kockice, 100 g oraha, naseckanih.
Priprema: rernu zagrejte na 160 stepeni. Jabuke narendajte. U posudi pomešajte brašno, so, prašak za pecivo, šećer, cimet i kakao. U većoj posudi pomešajte narendane jabuke, razmućena jaja i ulje. Umešajte brašno s dodacima, pa dodajte nasečenu čokoladu i orahe. Mešajte tek toliko da se sastojci povežu. Ulijte u podmazan i pobrašnjen kalup za tortu prečnika 26 cm. Pecite 60 do 70 minuta. Ostavite da se malo ohladi, pa ako želite, prelijte čokoladnom glazurom.