Pivo
shutterstock
Pivo

shutterstock

Pivo, Foto: shutterstock

Rumunski istraživači došli su do šokantnog otkrića da se u pivo dodaju hemijski enzimi koji proces proizvodnje tog pića sa 48 dana skraćuju na svega nekoliko i omogućavaju da se u tom procesu koriste najjeftiniji kukuruz i ječam!
Ti enzimi nisu otrovni, ali mogu da izazovu brojne nusefekte, upozoravaju naši stručnjaci.

Ne koristimo enzime!

U Srbiji negiraju da koriste hemijske enzime za brže pravljenje piva. - Naš proizvod potpuno je prirodan. Ne dodajemo industrijske enzime niti bilo šta drugo kako bismo ubrzali proizvodnju - rekli su nam u jednoj velikoj industriji piva.

 

Rumunski novinari su saznali da se takav postupak primenjuje ne samo u njihovoj zemlji, već i u ostalim državama istočne Evrope. Sagovornici su im bili tamošnji radnici zaposleni u svetskim pivarama koje posluju u Rumuniji, koji su naveli da se za proizvodnju piva koristi malo poznata biotehnologija, odnosno industrijski enzimi, koji se dodaju da bi to piće brže “sazrelo”.

Naime, lager piva tradicionalno se priprema na nižoj temperaturi, na kojoj kvasac sporije deluje dajući tako napitku poseban ukus. Taj proces trebalo bi da traje od 12 do 48 dana. Kada mu se dodaju enzimi, onda se taj proces skraćuje na samo nekoliko dana.

Ujedno, ti enzimi, kako su napisali Rumuni, doprinose tome da se koriste jeftinije žitarice za pravljenje piva, kukuruz ili ječam, koji nisu delimično proklijali, kako bi to trebalo da bude. Dodatni problem u svemu je što se svi ti “dodaci” ne deklarišu, tako da pivopije ne znaju ništa o tome. “Rumunsko šokantno otkriće” nije ništa novo za Srbiju! Naprotiv!

Milan Prostran, agroekonomista, tvrdi za “Alo!” da je još prošle godine prisustvovao skupu proizvođača piva, gde se diskutovalo o proivođačima koji koriste enzime i druge aditive u pivu.

- Motiv pivara da koriste enzime za brži proces proizvodnje je brza zarada! Ne ulazći u samu tehnologiju korišćenja enzima, mogu da kažem da se to radi isključivo zbog profita i jeftinog proizvoda. Na tom skupu podržali smo trend malog pivarstva u Srbiji, koje želi da zadrži sve karakteristike pravog piva. Prilično sam siguran da proizvođači piva u koje dodaju industrijske enzime ne piju to piće - naveo je taj stručnjak.

Branka Mitrović, nutricionista, tvrdi za “Alo!” da se odavno zna da pijemo pivo obogađeno hemijskim enzimima.
- Ti enzimi nisu otrovni, ali mogu da izazovu alergije. Imate ljude koji ne mogu da svare pojedine vrste hrane, pa onda kao suplemente uzimaju enzime da bi ubrzali proces varenja. Enzimi isto to rade u pivu - ubrzavaju proces vrenja žitarica. Opasno je što se sve to ne deklariše kako bi ljudi znali šta sve postoji u pivu. To je posebno bitno za one koji imaju problem sa varenjem, piju lekove koje nikako ne bi smeli da se uzimaju zajedno sa tim enzimima ili su jednostavno alergični na njih - navodi ona.

Goran Papović

Medija centar

Goran Papović, Foto: Medija centar

 

Papović: Popiješ pivo i naduven si pet dana!

Goran Papović iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača Srbije, kaže za “Alo!” da je u pitanju čista prevara potrošača. - Čast izuzecima, sve druge proizvođače trebalo bi da je sramota zbog toga. Kad popijete takvo pivo, pet dana ste otečeni! Dobijete podočnjake. Mene su nadglasali proizvođači piva kada sam tražio da njegov sastav ne sme da sadrži više od 20 odsto surogata. Na primer, kukuruzne krupice. Zakon o pivu “kaže” od čega se ono pravi - vode, ječma, hmelja ili slada. Ako ima 50 odsto kukuruza, onda je to kukuruzno pivo, a ne ječmeno! Enzime zabranjuje Pravilnik o pivu. Godinama pokušavamo da organizujemo da potrošači ocenjuju pivo, a da posle toga radimo njegovu hemijsku analizu, ali pivare to ne žele - ističe Papović.

Komentari (4)

Stojko

06.05.2016 20:31

Ja sam pre neki dan pokusao da pijem neko toceno pivo, da ne reklamiram sad proizvodjava. U krigli je mirisalo na sve samo ne na pivo, a nekako najvise na neku kiselu hemiju.

momazver

06.05.2016 21:53

Mislim da bi najmanje milion pivopija potpisalo peticiju za proveru kvaliteta piva,po sistemu što predlaže Goran Papović iz Udruženja potrošača. Ovaj lik unazad 2-3 godine ispred Udruženja ima odlične ideje za zaštitu potrošača ,ali one ne prolaze. ZAŠTO?

Ljubitelj

06.05.2016 23:15

A zašto ne objavite koje pivare primenjuju taj postupak ili koriste druge žitarice osim ječma? Ništa se neće postići nekim zabranama i pravilnicima. Samo objavite spisak pivara i videćete efekat kada im se prodaja piva prepolovi!

nesa

07.05.2016 09:29

nema sumnje da je to cista hemija.po ovoj prosecnoj ceni od 50 dinara gde je pdv pa onda akcizai svi ostali nameti na pivaru brojem radnika koji ulaze u cenu piva jasno je svima da tu od piva nema ni p.pa kako drzava i razne nase inspekcije ne reaguju na ovo ne jedino trovanje naroda .