Džesika Bil
profimedia
Gvinet

profimedia

Gvinet , Foto: profimedia

Ovaj gastro-krik potekao je iz Kalifornije, pa su glumci, pevači i ostali slavni ljudi potpuno ludi za ovom idejom. Fermentacija, zapravo, predstavlja anaerobni metabolizam u kojem dolazi do degradacije prirodnih molekula kao što su šećer i glukoza. Tim procesom dobijaju se laktat, acetisalna kiselina i etanol. Među najpoznatijim fermentisanim namirnicama su kafa, čokolada, jogurt, sir, kefir, kiseli kupus, krastavčići...

Naučnici sa Univerziteta Kembridž dokazali su da, ako redovno jedemo fermentisane mlečne proizvode niske masnoće, kao što su jogurt ili sir, znatno redukujemo rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. I to za 25 odsto!

Džesika Bil

profimedia

Džesika Bil , Foto: profimedia

A šta se zapravo dešava tokom procesa fermentacije? Kada određene namirnice ostavimo da fermentišu, dobre bakterije i gljivice u stvari počinju da jedu hranu pre nas, pa tako razbijaju šećere i skrob i olakšavaju apsorpciju hranljivih materija. Neke otpuštaju mlečnu kiselinu, prirodni konzervans, koji u crevima stimuliše stvaranje dobrih bakterija. Tako fermentisana hrana u stvari postaje prirodni antibiotik.