Posno i slasno
shutterstock
Posno i slasno

shutterstock

Posno i slasno, Foto: shutterstock

Recepti su posni, ali slasni, pa će cela porodica uživati u svečanom ručku... Prijatno!

Som u marinatu

Potrebno je: 2 kg soma, 2 šargarepe, 2 glavice crnog luka, celer, veza peršuna, belo vino, voda, čaša vinskog sirćeta, 3 čena belog luka, list lovora, majčina dušica, krupno mleven biber, so

Priprema: Soma isecite na komade i ispržite ih na ulju. Na istom ulju pržite luk, dodajte seckano povrće, pa nalijte vinom, vodom, vinskim sirćetom i začinite solju i biberom. U dublji sud ređajte neizmenično red ribe, red povrća iz marinata, dok ne potrošite sav materijal. Nalijte sokom od marinata da riba ogrezne, pa ostavite u frižideru barem jedan dan.

Šaran u pivu

shutterstock

Šaran u pivu, Foto: shutterstock

Šaran u pivu

Potrebno je: 1 kg šarana isečenog na kotlete ili druge ribe po izboru, 2 šolje brašna, kašika crvene mlevene paprike, kašičica belog luka u prahu,3 dl piva, 2 dl ulja, pola kašičice soli, biber

Priprema: Pomešajte brašno i pivo, dodajte papriku, beli luk. Smesa za pohovanje treba da bude gušća od one za palačinke. U smesu umačite ribu koju ste prethodno posolili i pobiberili, pa pecite na vrelom ulju po nekoliko minuta sa svake strane. Poslužite uz krompir salatu.

Punjeni oslić

shutterstock

Punjeni oslić, Foto: shutterstock

Punjeni oslić

Potrebno je: 1 kg oslića, 2 glavice crnog luka, 4 čena belog luka, 200 g pečuraka, veza peršuna, so, biber

Priprema: Ribu posolite. Napravite smesu od sitno seckanog crnog i belog luka, peršuna i dinstanih pečuraka. Posolite, pobiberite, pa time napunite ribu, zatvorite je čačkalicama, premažite uljem i pecite u vrelom tiganju.

Štuka s belim  lukom i limunom

shutterstock

Štuka s belim lukom i limunom, Foto: shutterstock

Štuka s belim lukom i limunom

Potrebno je: 4 štuke, 6 čenova belog luka, veza peršuna, lišće celera, 2 limuna, ulje, so, biber

Priprema: Očišćenu ribu nakapajte sokom do jednog limuna, pa je ostavite da odstoji. Zatim je zasecite sa strane, posolite i pobiberite. Beli luk, peršun, celer sitno iseckajte, posolite i pobiberite, pa tom smesom napunite ribu spolja i iznutra. Limun isecite na kriške, pa u svaku ribu stavite po dve kriške limuna. Ribu stavite u podmazan pleh, nalijte malo tople vode, stavite u rernu, pa pecite 40 minuta na 200 stepeni. U toku pečenja, ribu prelivajte sokom od pečenja.

Pečena orada u vinu

shutterstock

Pečena orada u vinu, Foto: shutterstock

Pečena orada u vinu

Potrebno je: 1,5 kg orade, so, biber, 1,5 kg krompira, 150 ml maslinovog ulja, 200 ml belog vina, peršun, 3 čena belog luka, ruzmarin, lovorov list, limunov sok, mešavina suvog začina.

Priprema: Oradu očistite, uzdužno zarežite i pospite sa malo soli i bibera. Krompir narežite na kriške, malo posolite i pouljite, pa izmešajte. Zatim ga stavite u pleh, pa po njemu složite pripremljenu ribu i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Pecite oko 50 minuta, uz povremeno premazivanje uljem. Tokom pečenja, ribu po potrebi prekrijte aluminijskom folijom. U međuvremenu pripremite mešavinu od vina, malo vode, ulja, naseckanog peršuna, belog luka, ruzmarina, lovorovog lista, limunovog soka, soli, bibera i začina. Pri kraju pečenja, ribu prelijte pripremljenom mešavinom.

Pastrmka u sosu od oraha

shutterstock

Pastrmka u sosu od oraha, Foto: shutterstock

Pastrmka u sosu od oraha

Potrebno je: 1 kg pastrmki, 1 kg mlevenih oraha, 2 kašike sirćeta, 3 čena belog luka, so, ulje, brašno

Priprema: Očistite ribu, posolite je, uvaljajte u brašno i pecite na vrelom ulju dok ne dobije hrskavu koricu. Pečenu ribu ostavite na toplom. U šerpu stavite 2 kašike ulja, pa kada se zagreje, dodajte 2 kašike brašna, promešajte, kratko pržite, dodajte mlevene orahe i pržite ih dok ne porumene. U drugi sud ulijte dve šolje mlake vode, dve kašike sirćeta i zgnječeni beli luk, pa prelijte smesu od oraha. Promešajte da ne bude grudvica, a ukoliko je sos pregust, dodajte još malo vode. Sosom prelijte pečenu ribu.