Posna hrana
shutterstock
Posna hrana

shutterstock

Posna hrana, Foto: shutterstock

Istraživanja su već potvrdila korist od hrišćanskog posta u prevenciji i lečenju hroničnih poremećaja i bolesti kao što su gojaznost, hipertenzija, povišene masnoće u krvi, metabolički sindrom, dijabetes, ateroskleroza, moždani i srčani udar, gangrena, masna jetra, depresija, seksualna disfunkcija i rak.

Pritisak se normalizuje

Udarne vesti

img

ZAHAROVA ŽESTOKO O ZABRANI PRELETA VUČIĆU: To je skandal, niko nema moć da uništi partnerstvo sa Beogradom

img

Prvi snimci iz Moskve! Pogledajte kako je predsednik Vučić dočekan na aerodromu, ruski mediji uživo prenosili njegov dolazak! (VIDEO)

img

Vučić otišao za Moskvu i odigrao potez dana: Razbijen opozicioni gambit laži i podmetanja

- Postizanjem unutrašnje duhovne ravnoteže u toku posta smanjuju se napetost i stres, što povoljno utiče i na smanjenje lučenja hormona koji izazivaju poremećaj krvnog pritiska, glikoregulacije, lipidnog statusa. Tako hrišćanski post povoljno utiče na krvni pritisak, vrednosti šećera i masnoća u krvi, što sve doprinosi prevenciji ateroskleroze i vaskularnih komplikacija, a smanjenje stresa je značajno za prevenciju kancera i autoimunih bolesti. Zato kažemo da je hrišćanski post metod prevencije i lečenja dijabetesa, ateroskleroze i kancera - objašnjava prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, internista endokrinolog iz Klinike za endokrinologiju, dijabetes i metaboličke poremećaje Kliničkog centra Srbije, autor knjige „Post, put u život“, koja je nastala u saradnji sa profesorom dr Vladimirom Vukašinovićem sa Teološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Naša sagovornica podseća da je post potpuno na liniji savremenih naučnih saznanja o zdravoj ishrani, a jelovnici koji se preporučuju tokom perioda posta najsličniji su vegetarijanskoj i mediteranskoj kuhinji.

- Hrišćanski post je jedinstvo duhovnog i telesnog posta i ima određene elemente vegetarijanske i mediteranske ishrane. Dijetetski režimi kroz ove načine ishrane imaju svrhu poboljšanja i održanja zdravlja, prevencije i lečenja hroničnih bolesti, dok post snaži volju za ispunjavanjem mnogo težih zadataka unutrašnjeg, duhovnog razvoja.

Posna hrana

shutterstock

Posna hrana, Foto: shutterstock

Pružite telu priliku da se regeneriše

Post i umerenost u jelu i piću važni su za održavanje duševnog i telesnog zdravlja. Mnoge bolesti nastaju kao posledica neusklađenosti duha i tela kod čoveka. Kada nakratko prestanete da jedete u danima najstrožeg posta, pružate telu priliku da se regeneriše, oslobodi toksina i dođe do samoozdravljenja.

- Budući da se hranimo loše, organizam najveći deo energije troši na varenje i ne ostaje mu dovoljno za eliminaciju toksina. Kada prestane unos hrane, organizam je primoran da se snabdeva iz rezervi koje je blagovremeno pripremio, na primer glikogena, koji se skladišti u jetri, a zatim se troše masni depoziti. Postoji teorija da ćelije tumora za vreme posta ulaze u stanje mirovanja, prestaju s deobom i rastom, što rezultira njihovim samouništenjem - kaže dr Vesna Dimitrijević Srećković.

Izbacite beli hleb i slatke napitke

Ona upozorava da se i u toku posta možete ugojiti ako jedete beli hleb, lisnato testo, proizvode bogate koncentrovanim šećerima ili pijete slatke napitke.
– Poseban rizik je stomačna gojaznost, koja je udružena s rizikom od drugih komplikacija kao što su povišen krvni pritisak i poremećaj masnoća i šećera u krvi.

Vrste posta

Totalni post - podrazumeva potpuno odsustvo hrane i pića i praktikuje se u određene dane. Preporučen je na takozvano Trimirje: prva tri dana Velikog posta, kao i na Veliki petak. Obavezan je od ponoći do Svete liturgije, svakog dana kada se ona služi. Suhojedenje - jedenje termički neobrađene hrane. Post na vodi - kada se sve namirnice spremaju isključivo na vodi, bez kapi ulja. Post sa uljem - podrazumeva se i spremanje s vinom. Post sa ribom - dozvoljeno je jesti ribu i riblje proizvode.