Povrćem protiv alergija


shutterstock
1) LUK
Beli i crni luk u sebi sadrže flavanoid, tzv. kvercetin, koji deluje kao antihistaminik. On proizvodi supstance koje blokiraju alergijsku reakciju.
2) BROKOLI
Brokoli deluje na otčepljivanje sinusa. Kao i luk, ima antialergijsko dejstvo. Bogat je vitaminom C, koji snižava nivo histamina, uzročnika alergije. Potrebno je oko 500 miligrama vitamina C da bi se ublažili simptomi alergije. U sirovoj šoljici brokolija možete naći čak 80 miligrama ovog vitamina. Ako niste ljubitelj ovog povrća, možete ga zameniti kupusom ili karfiolom.
3) ŠARGAREPA
Šargarepa je bogata karotenom i pogodno deluje na pojavu alergije. Njeno bogatsvo leži u betakarotenu, ali se uz nju preporučuje i unos drugih namirnica koje sadrže likopen i lutein. Možete ih naći u paradajzu i zelenom lisnatom povrću. Neka istraživanja su potvrdila da ljudi koji jedu povrće bogato karoteonidima ređe pate od alergija.
4) KELJ
Ima slično dejstvo kao i brokoli, smanjuje curenje nosa i otčepljuje sinuse. Kelj je bogat vitaminom A i ublažava simptome i ojačava imunitet. Neka istraživanja pokazuju da osobe sa nedostatkom vitamina A češće oboljevaju od alergija i astme.
5) BUNDEVA
Bundeva je bogata vitaminima A i C, kao i cinkom, te je to čini odličnim borcem protiv alergija. Najbolja je kada se koristi kao dodatak ishrani. Vitamin C snižava nivo histamina, a cink i vitamin A jačaju imuni sistem.
6) CELER
Celer pomaže snižavanju visokog krvnog pritiska i kod pojave hroničnih bolesti. Takođe, delotvoran je kod ublažavanja alergijskih simptoma. Deluje protivupalno i obiluje vitaminom C, koji jača imuni sistem. Najbolje je da ga jedemo skuvanog na pari, jer tada možemo sačuvati sve njegove važne sastojke.