

promo
Sastojci:
- 450 ml mlakog mleka
- 2 kašičice šećera
- ravna kašika soli
- kvasac (50g)
- celo jaje
- žumance
- 160 ml ulja
- 250 g margarina
- 1 kg brašna tip 400
Priprema:
Margarin isecite na 14 delova i ostavite da omekša. U 50 ml mleka rastopite kvasac, dodajte dve kašičice šećera i ostavite da naraste. U vanglici prosejte brašno, dodajte so, ulje, jaja, mleko i kvasac. Zamesite, pa izručite na podlogu posutu brašnom. Premesite, pa od testa napravite 16 jufkica. Svaku jufkicu rastanjite, pa premažite margarinom. Napravite dve gomilice po osam. Osma ostaje nepremazana. Prekrijte krpom i ostavite 20 minuta. Gomilice razvucite u što veće kore. Sekačem za picu secite trouglove, od 12 do 32, u zavisnosti od toga koliko velike želite. Filujte ih po želji, a nećete pogrešiti ni ako ih ostavite prazne. Zamotajte kroasane tako što ćete ih jednom rukom motati, a drugom razvlačiti testo. Tako će biti lisnatiji. Ostavite ih 45 minuta da narastu, pa ih premažite jajetom umućenim sa malo mleka. Pecite ih 15 minuta na 200 stepeni. Kako bi kroasani bili što lisnatiji, testo nemojte dugo da mesite. Ako ga mesite dugo, biće šupljikavo, baš kao obična kiflica. Gotove, ohlađene kroasane možete slobodno i da zamrznete, pa da ih vadite po potrebi, ukus i mekoća će ostati isti.
Komentari (3)
sumadija
07.11.2016 07:40
Prave kroasane koje su nastale u Francuskoj teško i dugo se prave jer mora više puta da se premazuju a ovo je recept za kiflice.
Kroasan
07.11.2016 13:01
@sumadija - Pravi kroasan nema ni 0.001% margarina u sebi, samo je puter u pitanju koji se premazuje u slojevima. Ovo ne znam zasto objavljujete kada ceo svet zna sta francuski krosan i kako se pravi.
anica
07.11.2016 13:39
@sumadija - Sasvim dovoljno slojeva, pravi kroasani.