Prolećni ručak sa pijace!


shutterstock
Pijace u svakoj metropoli i gradu veoma su zanimljiva mesta, gde možete da se cenkate, imate svog prodavca i mali dodatak na vagi kao nagradu što ste verni kupac. Naučite da uživate u kupovini, mnogo je lepše nego u velikim marketima sa neonskim svetlom i nezainteresovanim prodavcima.Kupujte najbolje za svoj novac jer hrana vam obezbeđuje dobro zdravlje.
Salata od sremuša i sira
POTREBNO JE: 3 veze sremuša, 100 g starog sira, so, sirće i ulje
PRIPREMA: Operite sremuš i isecite na tračice. Dodajte narenadan sir i začine pomešajte. Uz prepečeni hleb obrok je kompletan.
SAVET: Sremuš je divlji beli luk i u ovo vreme ga ima na pijaci. Blagog mirisa belog luka, veoma je bogat gvožđem i ostalim važnim mineralima i vitaminima. Kratko traje i zato je najbolje da pripremate razne načine. Može se jesti kao salata, čorba, varivo, uz kuvana jaja i omlete.
Čorba od tikvica
POTREBNO JE: 4 tikvice, veza mladog luka, 2 struka mladog belog luka, sveža mirođija, 2 dl mlečne pavlake za kuvanje, so, suvi začin
PRIPREMA: U sud naseckajte na kolutiće crni i beli mladi luk. Tikvice sa korom isecite na kocke. Nalijte vodom i, kada prokuvaju, smanjite temperaturru i kuvajte desetak minuta. Ispasirajte štapnim mikserom, dodajte začine i nalijte mlečnom pavlakom za kuvanje. Kratko prokuvajte i dodajte seckanu mirođiju. Proverite da li treba dodati još neki začin. Poslužite u činijama. Odgore ukrastie pavlakom i mirođijom.
SAVET: Mlade tikvice samo treba oprati i odseći im gornji deo. Prilikom kupovine proverite da je kora neoštećena. Mirođija je začin izvandredne arome, koji je odličan za varenje i digestivni trakt. Količinu odredite prema ukusu.
Prolećno predjelo
POTREBNO JE: 500 g mladog sira, 250 g mladog kajmaka, 2 somuna, 2 veze rotkvica, 2 veze mladog crnog luka, veza mladog belog luka
P?RIPREMA: Rotkvice očistite, mladi crni i beli luk očistite, ali ostavite mlade zelene delove. Servirarjte mladi sir i mladi kajmak. Somune isecite na četvrtine. Na većoj drvenoj dasci poslužite somune i povrće, a sir i kajmak u odvojene činije.
SAVET: Mladi kajmak i sir su odlično mlečno predjelo i slažu se sa mladim povrćem. Proleće je vreme, kada treba ograničiti unos suhomesnatih proizvoda i preći na lakšu ishranu. Najbolje je da kombinujete mlečne proizvode i mlado povrće. Ovo predjelo može da bude i odličan doručak vikendom, pogotovo ako ste se vratili sa pijace, i dok se priprema ručak. Mlado povrće je najbolje da se jede sveže jer je puno vitamina i minerala.
Sarmice od zelja
POTREBNO JE: 500 g mlevenog mešanog mesa, 6 do 7 veza zelja, glavica crnog luka, 3 supene kašike pirinča, 1 kk mlevene
crvene paprike, 1 kk mlevenog bibera, 4 kašike ulja, so, suvi začin
POTREBNO JE ZA PRILOG:
kiselo mleko ili kisela pavlaka
PRIPREMA: Ulje stavite u sud i dodajte sitno seckani crni luk. Na umerenoj temperaturi ga prodinstajte. Kada omekša, dodajte meso i dinstajte da promeni boju. Dodajte mlevenu papriku, prodinstajte na toploti i skinite sa toplote. Dodajte ostale začine i pirinač. Ostavite da se smesa ohladi. Istanjite nožem zadebljanje na sredini lista zelja. Ugrejte vodu i kratko blanširajte zelje. Ako su listovi veliki, dovoljan vam je jedan list za sarmicu, a ako su manji, stavite po dva. Umotajte sarmice i slažite u šerpu. Nalijte toplom vodom, malo više od polovine, i poklopljene kuvajte oko sat vremena na umerenoj temperaturi. Ako je potrebno, dodajte tokom kuvanja malo tople vode. Zajzdravije je ako sarmice ne zapržite, ali ako volite, možete razmutiti malo gustina sa vodom i prokuvati još nekoliko minuta da dobijte gušći sos. Servirajte uz kiselo mleko ili pavlaku.
SAVET: Zelje je odličan izvor gvožđa i veoma je bogato mineralima i vitaminima. Kod nas se rado jedu sarmice, ali zbog pripreme mnogi odustaju. Primenite osnovni recept, ali promenite zadnji deo. Kad stavite pirinač, nalijte toplom vodom i prokuvajte desetak minuta. Zelje isecite na veće poprečne komade i stavite preko mesa i poklopite. Posle nekoliko minuta samo promešajte i kratko prokuvajte. Dobićete isti ukus, a jelo će delovati kao da su sarmice isečene u tanjiru. Servirajte uz kiselo mleko ili pavlaku.
Šam od jagoda
POTREBNO JE: 300 g jagoda, 3 belanca, 6 kašika šećera
PRIPREMA: Odvojte belanca od žumanaca. Belanca umutite mikserom, dodajte šećer i umutite čvrst sneg. Izgnječite 200 grama jagoda, a ostale iseckajte. Umutite izgnječene jagode sa snegom od belanaca. U čašama servirajte prvo iseckane jagode, pa dodajte šam, i na kraju ukrasite jagodama.
SAVET: Poslastica je najbolja kada se odmah jede i treba je pripremiti pre ručka i malo prohladiti. Umesto šećera možete staviti steviju u prahu za kolače.
Komentari (2)
vera
26.03.2017 10:41
Pobogu jagode 600din, tikvice 300...i da ne nabrajam. Odakle toliko novca pobogu? Jeste vi dobro?
Ceca
26.03.2017 15:23
@vera - Jako prakticni recepti,i uz to JEFTINI kao sto se kaze u tekstu! A narocito za prosecnu cetvoroclanu porodicu......