Punjene jabuke sa karamel prelivom


Bakina kuhinja
Tople i sočne punjene jabuke sa suvim voćem i karamel prelivom mogu biti idealan desert. Dodate li im i kuglicu sladoleda od vanile, dobili ste pravo savršenstvo. Možete ih poslužiti i sa šlagom ili ukrasiti bombonicama.
Potrebno je:
5 jabuka
50 gr seckanih oraha
50 gr seckanih smokava
50 gr suvog grožđa
malo džema od kajsija
Za karamel je potrebno:
300 gr šećera
50 gr maslaca
1 kašika (100 gr) pavlake slatke ili kisele

Bakina kuhinja
Priprema:
Jabuke oprati i izdubiti. Suvo voće ređati u jabuke i između staviti po malo džema, završiti sa seckanim orasima. Posuti odozgo malo šećera. Pokriti folijom, malo je izbockati viljuškom. Peći na 200 stepeni Celzijusa oko 30 minuta da se jabuke ispeku.
Karamel:
Istopiti šećer na tihoj vatri da dobije lepu braon boju, pa dodati seckani maslac i kašiku pavlake. Mešati da se sve lepo istopi i sjedini. Pečene jabuke politi sa karamelom.