Radite ovo da se ne biste otrovali!


shutterstock
Čak 40 odsto ljudi na planeti zamrzava hranu čim je kupi, jer veruju da ako ostane bar tri sata u frižideru pre zamrzavanja da će se otrovati. Međutim, to nije istina.
Recimo, zapakovano meso i riba mogu da stoje u frižideru skoro do isteka roka, a tek onda možete da ih zamrznete. Kuvana jela je bolje da zamrznete odmah nakon kuvanja (čim se ohladi), dok voće i povrće možete zamrzavati kad god.
Što se tiče ponovnog zamrzavanja, trudite se da taj čin izbegavate ako možete, jer ponovno zamrznuta hrana nosi veći rizik od trovanja. Ukoliko recimo odmrznete meso da spremite večeru za goste a oni vam otkažu, nemojte ponovo zamrzavati to meso, bolje ga ispecite, pa pečeno zamrznite nego živo.
Ukoliko vas muči da li smete da jedete ono što vam već stoji u frizu, situacija je sledeća:
Proverite datum na pakovanju, ali hrana (najčešće) može da stoji zamrznuta od tri do šest meseci. Smrznutu hranu možete da koristite i nakon što je jako dugo bila u ledu, mada će tada verovatno imati izmenjen ukus.
Odmrzavanje
Hranu treba otapati polako da se bakterije ne bi brzo razmnožavale. Najpametnije je da zamrznutu hranu izvučete dan ranije i ostavite je da se polaka otapa u frizu.
Komentari (1)
gagi
06.07.2016 20:50
lupate gluposti a odmrznuti skart iz evrope je bas idealan sram vas bilo pisite o onome sto jedemo kao domace sveze