hleb
Alo!/Ana Paunković
Recepti naših baka  otišli u istoriju

Alo!/Ana Paunković

Recepti naših baka otišli u istoriju, Foto: Ana Paunković

Česti aditivi su i E 466, koji može izazvati poremećaj organa za varenje, kao i E 200, koji uzrokuje dodatne probleme onima koji imaju astmu ili su skloni alergijama.

Naše bake su znale da zdravlje na usta ulazi. Da hleb pravimo po starom dobrom receptu naših baka - brašno, kvasac, so i voda, ne bi bilo razloga za zabrinutost, a mi bismo bili mnogo zdraviji. Što potvrđuju i stručnjaci.

Doktor Vladimir Kovčin, onkolog, smatra da su aditivi uzročnici bolesti širokog spektra.
- Ja sam protiv bilo kakvih dodataka u hrani, ona treba da bude bez aditiva, nekonzervisana i sveža. Aditivi treba da budu regulisani standardima i da inspekcija stalno vodi računa o dozvoljenim količinama. Problem može nastati ako se proizvođači ne pridržavaju propisa po pitanju dozvoljene količine. Ali bez obzira na to, ako se hrana koja sadrži aditive konzumira stalno i u većoj količini, može da izazove probleme sa metabolizmom, kancer i tegobe sa digestivnim traktom - kaže dr Kovčin.
Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, smatra da ipak nema mesta za paniku.

- Sigurno je da su mnogi emulgatori štetni, ali kada kažemo da je nešto štetno, treba obratiti pažnju na količinu koja se koristi u proizvodnji, to je nešto što treba dodatno istražiti. Na primer, mnogi emulgatori koji nisu bili štetni pre 10 godina danas su na listi štetnih. Veliki problem u Srbiji je to što Ministarstvo poljoprivrede nije formiralo Nacionalni savet za bezbednost hrane, pa smo mi jedina zemlja u Evropi koja nema Agenciju za bezbednost hrane. Odatle dolaze svi problemi - kaže Papović.

Komentari (10)

momazver

10.08.2016 17:50

Pročitajte poslednju rečenicu texta...pročitajte..NEKOLIKO PUTA...I ZNAJTE DA AKO SE TO NE REGULIŠE U ŠTO SKORIJE VREME UBIJA I VAS I VAŠU DECU DRŽAVA!....i za TO vam još uzima pare!

rada

10.08.2016 20:57

@momazver - slažem se u potpunosti sa komentarom,koga briga za narod, kad kažu inspekcija i ministarsvo svi samo gledaju svoja dupeta i kako da se obogate.koliko imamo samo kojakakvih agencija to je bitnije nego kontrola hrane.

Opet panika

10.08.2016 20:44

E330 je limunska kiselina ! Ima je je u svakom voću I puno vise je pojedemo sa vocem nego u hlebu

mar mar

10.08.2016 21:29

Ama sta ce emulgatori u hlebu? Ja mesim vec godinama otkad Sam saznala za to. Alo pekari.....da li mislite KAKO cete umreti? Cije zivote trujete? Ministri...ko je odgovoran? Sram vas bilo, savesti nemate.

xxx

10.08.2016 22:33

Da li se ovde pise da bi se pisalo ? Da li "novinari" i urednici znaju kakave gluposti objavljuju ??? E330 je limunska kiselina !!!

JA NA PRIMER NISAM NIKAKAV PRIMER

11.08.2016 01:12

@xxx - Ne znam šta znače oznake ali znam kada sam radio u pekari i kada sam radio sa aditivom da su mi šake bile crvene kao da sam ih gurnuo u vrelu vodu..neka kiselina jeste i nije šala!

marko

11.08.2016 09:38

@xxx - Gde li je ovaj xxx školovan kada zna šta je E330, izgleda da si i ti "njihov" diplomac ili čak doktorant.

Dejan

10.08.2016 23:24

Pa jel ima neka nekorumpirana inspekcija u ovoj državi da spreči ovo. I da doživotno zabrani rad ovakvim pekarama , što je sasvim normalno.

Zvezdana

11.08.2016 10:55

Agenciju za bezbednost hrane? Da, trebalo bi definitivno - da smo mi normalna država. Međutim, mišljenja sam da i to ne bi imalo svrhe, jer smo toliko korumpirani, da bi se ti ljudi lepo obogatili, a da ništa ne bi bilo promenjeno. Imam utisak kao da vlast želi da narod što pre pocrka, najjeftiniji je ljudski život....Kako kaže Biblija: "Govoriće se mir je, a mira nigde neće biti" - da, baš tako.....

potrosac

11.08.2016 14:00

Inspektora sigurno nemamo dovoljno ali i postojeci su cesto neaktivni a i korumpirani. MOLIM NOVINARE DA NADJU NADLEZNE ZA PRERADJEVINE OD MESA. SVE SALAME, SUNKE I PECENICE SU PRESLANE i to izgleda niko ne kontrolise. Takodje su puni vode.