Rak vreba i iz hleba!


Alo!/Ana Paunković
Česti aditivi su i E 466, koji može izazvati poremećaj organa za varenje, kao i E 200, koji uzrokuje dodatne probleme onima koji imaju astmu ili su skloni alergijama.
Naše bake su znale da zdravlje na usta ulazi. Da hleb pravimo po starom dobrom receptu naših baka - brašno, kvasac, so i voda, ne bi bilo razloga za zabrinutost, a mi bismo bili mnogo zdraviji. Što potvrđuju i stručnjaci.
Doktor Vladimir Kovčin, onkolog, smatra da su aditivi uzročnici bolesti širokog spektra.
- Ja sam protiv bilo kakvih dodataka u hrani, ona treba da bude bez aditiva, nekonzervisana i sveža. Aditivi treba da budu regulisani standardima i da inspekcija stalno vodi računa o dozvoljenim količinama. Problem može nastati ako se proizvođači ne pridržavaju propisa po pitanju dozvoljene količine. Ali bez obzira na to, ako se hrana koja sadrži aditive konzumira stalno i u većoj količini, može da izazove probleme sa metabolizmom, kancer i tegobe sa digestivnim traktom - kaže dr Kovčin.
Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, smatra da ipak nema mesta za paniku.
- Sigurno je da su mnogi emulgatori štetni, ali kada kažemo da je nešto štetno, treba obratiti pažnju na količinu koja se koristi u proizvodnji, to je nešto što treba dodatno istražiti. Na primer, mnogi emulgatori koji nisu bili štetni pre 10 godina danas su na listi štetnih. Veliki problem u Srbiji je to što Ministarstvo poljoprivrede nije formiralo Nacionalni savet za bezbednost hrane, pa smo mi jedina zemlja u Evropi koja nema Agenciju za bezbednost hrane. Odatle dolaze svi problemi - kaže Papović.
Komentari (10)
momazver
10.08.2016 17:50
Pročitajte poslednju rečenicu texta...pročitajte..NEKOLIKO PUTA...I ZNAJTE DA AKO SE TO NE REGULIŠE U ŠTO SKORIJE VREME UBIJA I VAS I VAŠU DECU DRŽAVA!....i za TO vam još uzima pare!
rada
10.08.2016 20:57
@momazver - slažem se u potpunosti sa komentarom,koga briga za narod, kad kažu inspekcija i ministarsvo svi samo gledaju svoja dupeta i kako da se obogate.koliko imamo samo kojakakvih agencija to je bitnije nego kontrola hrane.
Opet panika
10.08.2016 20:44
E330 je limunska kiselina ! Ima je je u svakom voću I puno vise je pojedemo sa vocem nego u hlebu
mar mar
10.08.2016 21:29
Ama sta ce emulgatori u hlebu? Ja mesim vec godinama otkad Sam saznala za to. Alo pekari.....da li mislite KAKO cete umreti? Cije zivote trujete? Ministri...ko je odgovoran? Sram vas bilo, savesti nemate.
xxx
10.08.2016 22:33
Da li se ovde pise da bi se pisalo ? Da li "novinari" i urednici znaju kakave gluposti objavljuju ??? E330 je limunska kiselina !!!
JA NA PRIMER NISAM NIKAKAV PRIMER
11.08.2016 01:12
@xxx - Ne znam šta znače oznake ali znam kada sam radio u pekari i kada sam radio sa aditivom da su mi šake bile crvene kao da sam ih gurnuo u vrelu vodu..neka kiselina jeste i nije šala!
marko
11.08.2016 09:38
@xxx - Gde li je ovaj xxx školovan kada zna šta je E330, izgleda da si i ti "njihov" diplomac ili čak doktorant.
Dejan
10.08.2016 23:24
Pa jel ima neka nekorumpirana inspekcija u ovoj državi da spreči ovo. I da doživotno zabrani rad ovakvim pekarama , što je sasvim normalno.
Zvezdana
11.08.2016 10:55
Agenciju za bezbednost hrane? Da, trebalo bi definitivno - da smo mi normalna država. Međutim, mišljenja sam da i to ne bi imalo svrhe, jer smo toliko korumpirani, da bi se ti ljudi lepo obogatili, a da ništa ne bi bilo promenjeno. Imam utisak kao da vlast želi da narod što pre pocrka, najjeftiniji je ljudski život....Kako kaže Biblija: "Govoriće se mir je, a mira nigde neće biti" - da, baš tako.....
potrosac
11.08.2016 14:00
Inspektora sigurno nemamo dovoljno ali i postojeci su cesto neaktivni a i korumpirani. MOLIM NOVINARE DA NADJU NADLEZNE ZA PRERADJEVINE OD MESA. SVE SALAME, SUNKE I PECENICE SU PRESLANE i to izgleda niko ne kontrolise. Takodje su puni vode.