

shutterstock
1 Sredstvo za zgrušavanje skraćuje vreme kuvanja džemova i sulceva, ali da bi vam postupak uspeo, obavezno se pridržavajte uputstava proizvođača. Najpoznatije sredstvo za zgrušavanje je „džemfiks“, mešavina pektina, limunske kiseline, dekstroze i koznervansa. Pošto znatno skraćuje vreme kuvanja, ovaj dodatak omogućava da se bolje sačuvaju boja, ukus i dragoceni sastojci voća. Uz to vam štedi vreme i struju.
2 Pekmez može da vam ispadne redak samo ako je napravljen od voća koje se teško zgušnjava ili ako stavite premalo šećera. U tom slučaju prokuvajte pekmez još jednom, ali ne predugo, jer kuvanjem uništavate ukus i vitamine. Na svakih 500 g pekmeza dodajte po 50 g šećera rastopljenog u tri kašike vode i sok od jednog limuna.
3 Ukoliko želite istinski ukusno grožđe, treba kupovati samo zrele grozdove, jer ubrani grozdovi više ne sazrevaju. Poželjno je da zrnevlje bude zelenkastožuto.
Grožđe se pere neposredno pre jela, a da bi se očuvalo svežim, drži se u plastičnoj kutiji u frižideru. Crno grožđe treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese, zrna ne smeju da ispadaju.