Rotkvice
Shutterstock
Rotkvice

Shutterstock

Rotkvice, Foto: Shutterstock

Ovo hranljivo povrće male energetske vrednosti znatno doprinosi jačanju imuniteta, ali takođe podstiče rad jetre i žuči.

Najpristupačnija je crna rotkva, koja se koristi u slučaju infekcija, kod poremećaja rada žučne kese. Sadrži proteine, ugljene hidrate, masti, celulozu i mnogobrojne minerale. Zbog mirisa i ukusa, u ishrani se koristi uglavnom kao sredstvo koje podstiče apetit.

S druge strane, belu rotkvu u Japanu nazivaju i "čistačem tela", jer čisti organizam od holesterola i triglicerida. Osim toga, predstavlja aktivan diuretik koji topi pesak i kamen, doprinosi varenju masnoća, smiruje bronhitis, otklanja kašalj i stimuliše rad žuči.

Pročitajte i:

Komentari (1)

nedjo

14.11.2017 13:44

uz rakiju idu super