NAUČNIK PODIGAO VELIKU BURU "Objasnit ću vam zašto 'život' posle smrti nije moguć"
Foto: Printscreen/instagram

Teoretski fizičar je odgovorio na "večno" pitanje šta se dešava sa našim umovima (dušama, kako bi neki rekli) posle smrti, i možda nije ono što ste se nadali da ćete čuti. Prema Šonu Kerolu, profesoru na Institutu Santa Fe i profesoru filozofije Homevood na Univerzitetu Džon Hopkins, „ne dešava se mnogo“ nakon smrti.

Akademik je pre nekog vremena održao govor u Nevadi na ovu temu na The Amazing Meeting (TAM) - godišnjoj konferenciji fokusiranoj na nauku, skepticizam i kritičko mišljenje.

Kerol je rekao da je život posle smrti nemoguć: „Nakon što prestanemo da postojimo kao fizičko biće posle smrti, nema materijalnog razumevanja kako možemo da nastavimo da živimo u našem svetu.
 

"To je zato što ne postoje čestice i sile koje mogu da zadrže informacije iz našeg mozga nakon što umrete", rekao je on, napominjući da je "život posle smrti tvrdnja koja krši zakone fizike".

"Ne postoji život posle smrti, uprkos fotografskim dokazima koji su ovde ponuđeni", rekao je on publici, pokazujući na crtež duha u svojoj PoverPoint prezentaciji.

"To je zato što ne postoje čestice i sile koje mogu zadržati informacije iz našeg mozga nakon što umrete. Nema načina da se to znanje o tome ko ste bili pre smrti održi nakon što se završi hemijska reakcija koja definiše vaš život, a ja zapravo govorim o nekoj vrsti dodatnog materijalnog duha koji bi nekako bio "mi" čak i kada naša tela prestanu da postoje.

To nije kompatibilno sa zakonima fizike kakvu poznajemo. Ne moramo pažljivo da gledamo u prošli život regresijske studije ili bilo šta slično. Ta tvrdnja sama po sebi krši zakone fizike," istakao je on.

 

Kerol je nastavio da objašnjava: „Ono što ste vi, je skup atoma koji se povinuju zakonima prirode. Vi niste 'vreća mesa' koju okolo vozi mala čestica duhovne energije poput mame koja vozi decu na trening. Postoje elektroni, protoni i neutroni koji međusobno deluju putem elektromagnetizma, nuklearne sile i gravitacije. Dakle, zakoni fizike nam govore što te stvari rade."

"Kasnije u svom govoru, Kerol je rekao da to ne umanjuje ljude koji pokušavaju da vode "dobar, ispunjen i smislen život", ali odgovori koje tražimo treba da budu "kompatibilni sa načinom na koji stvarnost funkcioniše na fundamentalnom nivou".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading