lav juri malog slona
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Pedesetpetogodišnji Brent Šnup, vatrogasac hitne pomoći iz Virdžinije, snimio je ovo dešavanje i podelio ga sa LatestSightings.com.

Ovaj neverovatan prizor se odigrao tokom Brentovog nedavnog safarija u macionalnom parku Kruger, koji se nalazi u Južnoj Africi.

„Bio sam u Nacionalnom parku Kruger. Bilo je jutro, oko 6:30 ujutro, severno od kampa Mopani, i moja safari grupa i ja smo bili uzbuđeni, nadajući se da ćemo videti neke od afričkih divljih životinja. Dok smo se vozili putevima u parku, naše iščekivanje je raslo. Uzbuđenje zbog neznanja šta bi moglo biti iza ćoška je očaravalo. Čim sam pomislio na to, naišli smo na mužjaka lava koji je slučajno prelazio put. Na naše iznenađenje, niotkuda su se pojavila dva lava i pridružila mu se - mlađi mužjak i ženka. Činilo se da su uživali u mirnom trenutku suživota" - rekao je on.

„Međutim, spokoj je kratko trajao. Pažnju nam je privukla odrasla ženka slona koja je izašla iz šipražja ispred nas. Činilo se da je u nevolji i da je prelazila put u velikoj žurbi. Tada smo malo znali da ostavila je za sobom svoje ranjivo tele“- priča Brent i dodaje:

"Lavovi su, osetivši priliku, izašli na put i ubrzo shvatili da je majka slonica ostavila svoje mladunče iza sebe. Mlađi mužjak lava je preuzeo vođstvo u jurnjavi za bespomoćnom slonicom. Nasuprot tome, stariji lav je samo stajao i posmatrao dok je i lavica delovala nezainteresovano“.

Bio je to emotivan trenutak dok je mladunče slona stajalo zbunjeno, razmišljajući da li da se suoči sa lavovima. Lavovi su pokušali više puta, ali se slon svaki put okrenuo prema njima. Mali slon je pokazao izuzetnu hrabrost. Lavovi, uprkos brojčanoj prednosti i dugogodišnjem iskustvu, nisu uspeli da se dokopaju slončeta.

Sukob se nastavio sve dok lavovi na kraju nisu odustali, naizgled uvereni da ne mogu savladati mladog slona.

„Za mojih šest godina posete nacionalnom parku Kruger, nikada nisam bio svedok nečeg sličnog. Čak su i naši iskusni vodiči bili zaprepašćeni, priznajući da nikada nisu videli lavove kako jure slončića tokom celog boravka u Krugeru. Ako postoji jedan savet koji bih dao kolegama entuzijastima safarija, to je da budu strpljivi i da ostanu posvećeni viđenju. Često priroda nagrađuje one koji čekaju. Dok se ovaj konkretni susret brzo razvijao, bili smo spremni da ostanemo toliko dugo koliko je bilo potrebno da se prisustvuje takvom spektaklu", naglasio je Brent Šnup i dodao:

"Zapamtite, davanje prostora životinjama i ne vršenje pritiska na njih omogućava tako izuzetne scenarije da se odvijaju prirodno“, prenosi upi.com.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading