Stanovi u Mumbaju
Foto: Stock/Foto: Shutterstock

Lokacija je jedna od najvažnijih stavki koja utiče na cenu nekretnine, ali stanje i sama prezentacija stana ili kuće mogu da imaju ogroman uticaj na to koliko je kupac spreman da plati. Liv Konlon, izvršna direktorka ThePropertyStagers i stručnjak za nekretnine, oprema više od 300 domova godišnje. Za Express.co.uk otkriva koje tri greške mogu da spuste cenu stana i kuće.

"U oblasti nekretnina, održavanje i povećanje vrednosti imovine je od najveće važnosti za vlasnike kuća. Dok faktori kao što su lokacija i tržišni trendovi igraju značajnu ulogu, stanje i prezentacija vašeg doma, kako iznutra tako i spolja, mogu mnogo da utiču na njegovu prodajnu vrednost. Podeliću tri greške koje viđam svakog dana", rekla je Liv.

Zanemarivanje održavanja

Prema rečima stručnjaka, ništa neće odbiti kupca više od zaraslog šiblja, popucalih staza i okrnjene boje na zidovima. Liv je rekla da nedostatak održavanja može da umanji šarm vašeg doma i vrednost vaše imovine. "Zanemarivanje rutinskog održavanja, ne samo da umanjuje privlačnost vašeg doma, već i naglašava potencijalne osnovne probleme pametnim kupcima. Zanemareno održavanje se u unutrašnjosti manifestuje kao izlizana farba, oljuštene tapete i dotrajali podovi. Ovi, naizgled manji nedostaci, mogu da prerastu u veliku prepreku za potencijalne kupce, izazivajući zabrinutost za opšte stanje i održavanje imovine. Štaviše, zanemarivanje redovnog održavanja može da dovede do skupih popravki", rekla je Liv.

Livino rešenje:

Predlog eksperta za nekretnine je redovno održavanje i rešavanje problema na vreme. Ako imate veliki otvoreni prostor ili baštu koja zahteva puno održavanja, investirajte u usluge uređenja kako biste osigurali da vaša bašta ostane dobro negovana. Davanje prioriteta održavanju pomoći će očuvanju vrednosti vašeg doma i poboljšati njegovu privlačnost.

Liv je takođe rekla da postoje načini da uredite svoj dom kako biste umanjili određene nedostatke. "Veliki komad nameštaja, kao što je sofa, krevet ili tepih, može da se postavi preko bilo koje nesavršenosti na podu, umetnička dela mogu da se okače preko bilo koje pukotine na zidu, a celokupni utisak odvlačiće pažnju potencijalnog kupca i samim tim neće izneti svoje primedbe", rekla je Liv.

Jake boje

Vaš dom će verovatno odraziti vaš lični stil i preferencije, međutim, kada je u pitanju vrednost nekretnine, ravnoteža između personalizacije i privlačnosti je ključna. Neutralne boje mogu da privuku potencijalne kupce jer na taj način efikasnije mogu da zamisle stan ili kuću kao svoju ličnu imovinu, uz nameštaj koji žele.

"Izložene fotografije vas i vaše porodice, iako za vas predstavljaju srećne uspomene, onemogućavaju potencijalnom kupcu da zamisli svoje porodične portrete na tom mestu, a ako ne može da zamisli život na tom mestu, neće ni kupiti stan ili kuću. Slično tome, u bašti, previše prilagođeni izbori pejzaža, kao što su topijari, mogu da stvore teret održavanja za buduće vlasnike kuća", rekla je Liv.

Livino rešenje:

Njen predlog je da se odlučite za bezvremenske i jednostavne komade nameštaja koji imaju jasne linije. Takođe je predložila izbor neutralnih boja uz koje kupac lako može da zamisli nameštaj po svom ukusu. Lični predmeti mogu da se zamene dodacima kao što su staklene vaze, velike činije i ramovi za fotografije bez ličnih slika. U baštu stavite saksije i biljke i izaberite obične neutralne saksije za biljke koje su ravnomerno raspoređene.

Haotičan raspored

Protok je neophodan pri ulasku u dom. Hodnik treba jednostavno da se uliva u dnevni boravak ili trpezariju, na primer. "Vaš dom mora da ima protok, da bi potencijalni kupac sve video jasno", rekla je Liv.

Livino rešenje:

Izbor jedne palete boja učiniće da vaš dom izgleda jasnije. "Kada postavljamo nekretninu na prodaju, biramo jednu boju kao našu vodeću boju. Tu nijansu ćemo koristiti u svakoj prostoriji kroz umetnička dela, nameštaj, tepihe i komade nameštaja. Često ćemo dodati neke kontrastne boje u sobe", rekla je Liv.

Ona je takođe predložila da izaberete jedan stil i da ga se pridržavate. Dizajn kuhinje je takođe ključan. Na primer, ako imate modernu kuhinju, to će se odraziti i na utisak o nameštaju. Ako imate kuhinju u tradicionalnom stilu, razmislite o formalnijim komadima nameštaja u seoskom stilu. Osvetljenje u vašem domu takođe će pomoći da se stvori topao i prijatan ambijent.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading