kuhinja
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako se leto približava, žudimo za jelima koja asociramo na to doba godine. Još malo vremena i moći ćemo da uživamo u ovdašnjoj komi, bar prvim, pomalo vodenastim, a mnogi jedva čekaju sezonu sočnih šljiva i drugih sorti pogodnih za salsu, pa se teše konzervama. Sledeći put kada vam se javi želja za domaćom salsom, bilo da je pravite sa svežim ili konzerviranim paradajzom, treba da imate jednu stvar na umu. Vrsta posuđa koje koristite za kuvanje.

Pokušajte da ga kuvate u odgovarajućoj vrsti tiganja. I to nije sve. Koliko god svi vole posuđe od nerđajućeg čelika, jer se u njemu lakše kuva, hrana se ne lepi za dno kao u emajlu, a ipak uspeva da uhvati koricu, ovo nije prava vrsta posuđa za kuvanje šalše.

Visoko kisela hrana, kao što je paradajz, može vremenom da reaguje sa nerđajućim čelikom i izazove promenu boje. Moguće je i da nerđajući čelik, ako je posuđe malo starije, ispušta nikl i hrom u hranu, što posuđu daje neprijatan metalni primes, a može izazvati reakcije kod osetljivijih osoba.

Za salate i druge sosove na bazi paradajza bolje je koristiti nereaktivno posuđe, poput emajliranog lonca, tiganja od livenog gvožđa ili posuđa obloženog nelepljivim slojem, piše Slobodna Dalmacija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading