UZIMAJU LJUDIMA I PO DVA MILIONA Balkanom kruži nova PREVARA, evo kako je jedna Beograđanka shvatila da je UPALA U ZAMKU
Shutterstock

I najopreznijima se desi da budu nasamareni i da upadnu u zamku prepredenih prevaranata kojih je sve više i uglavnom vrebaju onlajn, sa kojekakvih sajtova. Tome svedoči i slučaj Ivane iz Beograda.

Ona je u potrazi za poslom bila na društvenoj mreži Linkedin, da bi se samo ispostavilo da ni tu nije sigurna. Vrlo brzo joj je stigla poruka preko Vocapa i odmah joj je bilo sumnjivo.

Ne gube vreme, odmah prelaze na stvar

- Prvo su me kontaktirali preko Vocapa i videla sam da je u pitanju meni nepoznat broj, iz druge države, ranije sam dobijala poslovne ponude preko Linkedina i nije mi bilo čudno da mi neko ponudi neki part-tajm posao, ali ovo preko broja telefona, baš sam se začudila - priča ova devojka pa dodaje da ih je prvo ispitivala odakle njima njen broj telefona.

- Pitala sam ih na urednom engleskom, s obzirom da je tako i započeta konverzacija, odakle im moj broj telefona. Oni su mi slali neke automatske poruke, čini mi se da su unapred bili pripremljeni za sve što sam ih pitala. U prvi mah sam pomislila da mi piše neki čet bot, ali kasnije sam videla da ipak nije - nadovezala se Ivana koja je kasnije prihvatila njihove zadatke i odradila prva dva, a onda su joj tražili račun na koji će joj poslati novac.

Zamolili su je da pređe na Telegram, a kasnije su joj tražili i žiro račun za uplatu, poslala im je bankovni broj računa koji je prazan i ne koristi ga.

- Stvarno su mi uplatili tih 500 dinara po dogovoru, a onda su mi dali da uradim još "zadataka", inače ti zadaci se sastoje iz lajkovanja videa na Jutjubu, a kasnije im pošaljete skrinšot toga što ste lajkovali i onda vam se to važi kao odrađen zadatak. Ovo je ludost, ko bi samo poverovao da se ovo plaća, ali oni su mi posle toga uplatili još 600 dinara na račun- ispričala je Ivana i dodala kako su joj kasnije poslali novi zadatak.

Ivana napominje da su kroz ceo razgovor fini, ali veoma ubedljivi i na neki način napadni tako da vas praktično forsiraju da nešto uradite, jer se predstavljaju kao sasvim legalan biznis.

Ideja da možete da zaradite novac za pet minuta definitivno deluje primamljivo, ali i vrišti da je u pitanju prevara, napominjemo da su ove poruke pisane samo u istraživačke svrhe i nemojte se upuštati u ovakve razgovore.

Uzimaju i do dva miliona dinara!

Tvrdi da je grupa kreirana na dan prevare i da je većina naloga imala očigledno lažna imena.

- Poslali su mi tabelu u kojoj su mi predstavljeni "VIP nivoi", od prvog do osmog, na toj tabeli je pisalo: "Terminal za podatke u realnom vremenu" , a ispod toga je prikazano koliko treba da platim da bih se "nadogradila", kao i da li postoji kvota za to, tabela izgleda vrlo jednostavno, tako da ako uplatite 2.000 dinara, oni će vama 2.600, a tu razliku nazivaju profitnom maržom - objasnila je Ivana i potvrdila da je odlučila da im ne plati tih 2.000 dinara, ali da je nastavila da prati šta se dešava sa grupom u koju je ubačena na Telegramu.

Međutim, posle nekog vremena je shvatila da ta priča i nije tako "plitka" jer navodno vremenom treba da dostignete veći "VIP nivo", a njega dobijate tako što nakon odrađenih zadataka sve više i više novca uplaćujete na njihov račun, toliko se ide daleko da na kraju neko može da vas ubedi da mu uplatite i 2.000.000 dinara.

- Pratila sam grupu neko vreme i videla kako u njoj šalju lažne potvrde o uplati koje su navodno poslali drugi ljudi, njima su čestitali kako su navodno "napredniji nivo", na tim potvrdama su bili sve veći i veći iznosi, pomislila sam, ma koga ovde lažu i izašla iz grupe i blokirala ih sve redom - završila je priču ova Beograđanka.

Šema prevare je kao "kuvana žaba"

Nekoliko "nivoa" tih zadataka odrađujete postepeno kroz dan, dva ili tri i svaki put kada želite u novi nivo vi plaćate više novca. Tu priču podupiru sa tim kako onda oni vama isplaćuju više po urađenom zadatku i vrlo brzo vam vrate novac, a onda kada konačno uplatite ogromnu sumu novca vam nazad ne vraćaju ništa, blokiraju vas i izbace iz grupe u kojoj ste bili. Svaki trag koji ste imali o ovome nestaje jer nemate čet kao dokaz, brišu ga!

Mora da vam je poznat termin "kuvane žabe", naime, ako stavite žabu u vodu i krenete postepeno da je zagrevate, ona će se prilagođavati temperaturi vode sve dok se u potpunosti ne skuva. Tako i ova prevara obmanjuje ljude da će zaraditi, upliće ih u navodni posao i tvrdi legitimitet dok čovek naseda na isplate da bi mu na kraju uzeli ogromnu sumu novca!

Takođe, Ivanin slučaj nije jedinstven, postoji još ljudi koji su se javljali na Reditu i upozoravali ljude sa Balkana da je ovo neviđena prevara u kojoj oni koji žele da vas prevare imaju hrabrosti da stupe u kontakt sa vama i na kraju vas debelo koštaju.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading