penzioneri
Foto: ATA IMAGES

Posle smrti člana porodice koji za sobom ostavi veliko nasledstvo u većini slučajeva između rodbine dođe do zategnutih odnosa - što nije zaobišlo ni jednu Srpkinju koja se najpre dobrovoljno odrekla svega, a onda zapala u konflikt sa majkom.

Nakon smrti svog oca, Srpkinja se, kako njen sin navodi u anonimnoj objavi na Reditu, odrekla srpske i nemačke penzije u korist svoje majke. Međutim, umesto da se takvim potezom odnosi među njima poprave, majka je jednom rečenicom samo zaoštrila njihov loš odnos i dodatno stavila akcenat na "neutvrđeno nemačko nasledstvo".

"Otac moje majke tj. moj deda je dugo godina radio u Nemačkoj. Godine 2003. je preminuo i nakon toga moja baba tj. majka moje majke je nasledila njegovu nemačku i srpsku penziju, s obzirom da se moja majka izjasnila na sudu da se odriče u korist svoje majke.

E sada... kada se završilo suđenje, njena majka joj je rekla: 'Nemaš pojma šta ti je otac ostavio i nikad nećeš saznati...'", napisao je sin od Srpkinje.

 

Kako je dodatno objasnio, ta rečenica ih već duže vreme kopka, a pošto unazad 15 godina ne pričaju sa udovicom, odlučili su da se najpre informišu na internetu da li je moguće da namenjeni deo nasledstva, ukoliko zaista postoji, Srpkinja ipak dobije.

 

"Moje pitanje je, ukoliko je otac moje majke uplaćivao osiguranje neko za nju ili nešto slično, da li bismo mogli da pošaljemo mejl osiguravajućim kućama i bankama u Nemačkoj i da pitamo da li postoji neki štedni račun, neko osiguranje ili nešto slično na ime moje majke? Koliko sam uspeo da istražim, iako se moja majka odrekla svega na sudu u korist moje babe, ukoliko je deda namenski uplaćivao osiguranje na ime moje majke ne može da pređe na nekog drugog?", pitao se sin na kraju objave.

"To ti je sada herkulovski zadatak"

Na svoje pitanje dobio je par odgovora koji možda nisu ono što je voleo da čuje.

"Stoji, ako je uplaćivano na ime majke. Ali uzmi par stvari u obzir. Ako ne tražite u nekom roku, banka/osiguravajuća kuća može da zadrži - zastarivanje potraživanja. Dalje, da pošaljete mail, osiguravajuće kuće nisu dužne da daju info o klijentima. Ko njima garantuje da je tvoja majka baš ta. Iskreno najbolje da je deda rekao šta je uradio, u suprotnom mislim da je herkulovski zadatak", "Ne postoji način da ti dobiješ izvod iz banke za drugo lice, koliko god da ste u srodstvu. To bi jedino moglo ako sud naredi, nikako drugačije. A u babina posla ne možeš da zaviriš", pisali su mu oni.

BONUS VIDEO

 

 

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading