Ručak dok si rek’o keks!


Shutterstock
PILEĆA LAZANJA
Potrebno je:
- pakovanje kora za lazanje koje se ne kuvaju
- 300 g pilećeg belog mesa
- 200 ml neutralne pavlake
- 200 ml kisele pavlake
- 2 šargarepe
- 200 g trapista
- 100 ml kečapa
- mešavina suvih začina
PRIPREMA:
Piletinu isecite na kockice, šargarepu narendajte i sve začinite po ukusu. Začinjenu piletinu i šargarepu prodinstajte na ulju oko pet minuta, pa nakon toga prelijte mešavinom pavlake i pustite da se malo krčka da se zgusne. Važno je da vatra ne bude jaka. Vatrostalnu posudu premažite uljem i slažite lazanje. Preko svake kore stavite fil od piletine i pavlake, prelijte sa malo kečapa i tako uradite sa svim korama, pa po vrhu pospite rendanim trapistom, prekrijte alu-folijom i pecite 45 minuta na 200 stepeni. Nakon toga, skinite foliju i pecite još pet minuta da se dobije lepa korica. Ukoliko želite da bude brže gotovo, kore kratko poparite pre slaganja.

Shutterstock
PUNJENI PATLIDŽAN
Potrebno je:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 veća patlidžana
- veći luk
- 2 čena belog luka
- kašičica origana
- 30 g parmezana
- 150 g prezli
- 400 ml soka od paradajza
- svež bosiljak
- so, biber
PRIPREMA:
Rernu zagrejte na 180 stepeni, a u tiganju podgrejte ulje. Patlidžan prepolovite po dužini, pa nožem izvadite meso iz sredine. To meso propržite na ulju zajedno sa iseckanim crnim i belim lukom. Sve pospite origanom. Izdubljene delove patlidžana posolite i ostavite 15 minuta. Nakon tog vremena, odstranite vodu koju je pustio. Na taj način povrće neće biti gorko. Dinstanom mešavinom napunite udubljenja u patlidžanu, pa preko toga pospite prezle i parmezan. Stavite u vatrostalnu činiju. Sve prelijte sokom od paradajza sa malo origana i pecite u rerni oko 30 minuta.

Shutterstock
MINI-ŠNICLE U POVRĆU
Potrebno je:
- 600 g svinjskih ili telećih šnicli
- 0,5 dl ulja
- manja tikvica
- veći luk
- 100 g boranije
- 100 g kukuruza šećerca
- 100 g šargarepe
- mešavina suvih začina
- so, biber
PRIPREMA:
Izlupajte šnicle dobro sa obe strane i posolite ih, premažite sa malo ulja i ostavite da odstoje 15 minuta. Zatim ih isecite na veće kocke i propržite na malo ulja. Izvadite ih iz tiganja, pa u isto ulje dodajte krupnije isečen luk, tikvicu sečenu na kocke, boraniju, kukuruz i šargarepu isečenu na tanke štapiće. Važno je da je povrće krupnije sečeno. Sve začinite mešavinom začina i dinstajte oko 15 minuta. Gotovo je kada povrće postane mekano. Zatim povrće prekrijte šniclama, sve dobro pobiberite i poklopite tiganj. Sve dinstajte na slaboj vatri još 10 minuta da bi meso poprimilo ukuse i mirise dinstanog povrća. Uz ovaj obrok vam salata nije potrebna.

Shutterstock
MEKSIČKA MUSAKA
Potrebno je:
- 2 čena belog luka
- 4-5 crvenih paprika
- po 1/2 žute i zelene paprike
- 3 tikvice
- crveni luk
- maslinovo ulje, puter
- konzerva šećerca
- 1-2 kesice mešavine meksičkog začina
- 1-2 dl vode
- 1/2 kg sira gaude
- paket većih tortilja
- čili prah
- 1-2 komada pilećeg filea
PRIPREMA:
Na mešavini putera i maslinovog ulja prodinstajte na štapiće narezani pileći file. Dodajte isečenu papriku i crveni luk. Kad se malo prodinstaju, dodajte beli luk i kukuruz. Dodajte začin i malo vode po potrebi. Dodajte tikvice isečene na kocke, još čilija i soli po ukusu. Prodinstajte još pet minuta i ako treba, dodajte još vode da bude dosta tečnosti kako bi se tortilje mogle dovoljno natopiti. U vatrostalnoj posudi dno malo nauljite i slažite red tortilja, red dinstanog povrća, red rendane gaude i tako dok ne potrošite sav materijal.

Shutterstock
ĐUVEČ SA PEČURKAMA
Potrebno je:
- 500 g svežih šampinjona
- 150 g mariniranih pečuraka
- 2 glavice crvenog luka
- 2 čena belog luka
- veća babura
- veći paradajz
- 130 g pirinča
- 2 kašike margarina
- kašika peršuna
- kašičica paprike
- mešavina začina, so, biber
PRIPREMA:
Šampinjone operite ili još bolje dobro obrišite (tako imaju bolji ukus) i isecite na četvrtine, papriku i paradajz očistite i isecite na kockice, a crveni i beli luk iseckajte što sitnije. Pirinač napola obarite u slanoj vodi, pa ga ocedite od suvišne tečnosti i isperite malo mlakom ili hladnom vodom da se ne bi lepio. Na malo ulja propržite crveni i beli luk, dodajte papriku, šampinjone i kratko propržite. Potom dodajte polubareni pirinač i paradajz, pa dinstajte uz povremeno dolivanje vode. Kada pirinač omekša, dodajte mlevenu papriku, seckani peršun i začine po ukusu. Na kraju dodajte margarin i polako promešajte.

Shutterstock
MESNI UŠTIPCI
Potrebno je:
- 1/2 kg mlevenog mesa
- 4 jajeta
- 2 šolje vode
- 4 kašike brašna
- 2 kašike milerama
- 1/2 praška za pecivo
- 2 čena seckanog belog luka
- so, biber
- mešavina suvog začina
PRIPREMA:
Umutite jaja viljuškom. U posebnu posudu sipajte brašno i u njega umešajte prašak za pecivo da se dobro sjedine. Brašno i jaja sjedinite i dobro promešajte. Dodajte šolju vode. Polako kašikom dodajte malo po malo mesa i još jednu šolju vode. Dodajte mileram, začine, beli luk. Još jednom sve dobro promešajte. Prekrijte činiju folijom i ostavite u frižideru da odstoji bar 30 minuta. U dubljem tiganju zagrejte više ulja. Vadite kašikom smesu i pržite kao uštipke. Kad su mesni uštipci prženi, ostavljajte ih u posudu koju ste obložili salvetama da biste odstranili višak masnoće. Slažite ih u posudu sa poklopcem.