Ručak porodica
Shutterstock
Paprike punjene paprike

Shutterstock

Paprike punjene sirom, Foto: Shutterstock

Paprike punjene sirom

Potrebno je:

4 zelene paprike šilje
8 kašika sira za pite
jaje
so, ulje
seckani list peršuna

Paprike operite i osušute, pa ih isecite ravno blizu peteljke. Izvadite semenke. Jaje umutite i pomešajte sa sirom. Posolite po potrebi. Napunite paprike nadevom. U šerpu sipajte ulje i složite paprike. Poklopite. Ugrejte na srednjoj temperaturi i kada se ispeče jedna strana paprike, okrenite je na drugu da dobije koricu. Posle ih okrećite da se sa svih strana dobro zapeku. Servirajte na tanjir i pospite seckanim peršunovim listom. Predjelo možete poslužiti i toplo i hladno.

Supa

Shutterstock

Uživajte u pilećoj čorbi, Foto: Shutterstock

Bela pileća čorba

Potrebno je:

2 bataka sa karabatakom
veza zeleni za supu
manji koren celera
30 g pirinča
crni luk
2 čena belog luka
2 dl kisele pavlake
6 zrna bibera
limun
so, biber, suvi začin
peršunov list

Odvojte batake od karabataka. Stavite u sud i nalijte hladnom vodom. Poklopite i uključite na srednju temperaturu. Očistite zelen i celer, beli luk sa korom pritisnite nožem i sve dodajte u vodu. Crni luk presecite na pola, malo prepecite na ringli i stavite u vodu, dodajte biber u zrnu i kuvajte da sve omekša. Izvadite meso i povrće, a u supu dodajte pirinač i nastavite sa kuvanjem. Kada se meso i povrće prohlade, iseckajte ih i vratite u supu. Dodajte so i suvi začin i peršunov list. Pavlaku izmešajte i razredite sa malo čorbe. Dobro promešajte i sipajte u čorbu.

Krmenadle meso

Shutterstock

Uživaćete u sočnom mesu, Foto: Shutterstock

Krmenadle u saftu sa dinstanim crvenim kupusom

Potrebno je:

4 krmenadle
600 g crvenog kupusa
glavica crnog luka
30 g suvog grožđa
2 čena belog luka
kašika senfa
2 kašike pavlake
dl ulja
so, biber, suvi začin

Krmenadle lagano istanjite tučkom za meso. Pospite ih suvim začinom i namažite senfom. Ostavite ih da odstoje pola sata. Ugrejte ulje na srednjoj temperaturi i prepecite krmenadle sa obe strane. Izvaditeih, a u ulje od pečenja dodajte naseckan beli luk. Kada omekša, sipajte malo tople vode i prokuvajte saft. Vratite krmenadle i dinstajte petnaestak minuta. Na kraju, dodajte kiselu pavlaku i promešajte. Po ukusu, dodajte so i biber. Kupus rasecite na četvrtine, odstranite koren i isecite na krupnije trake. U sud stavite ulje i sitno seckani crni luk. Malo prodinstajte i kada luk omekša, izdinstajte kupus. U topao kupus dodajte začine i suvo grožđe. Poslužite krmenadle i kao prilog dinstani kupus. Možete dodati i barene mlade krompiriće.

Paradajz salata

Shutterstock

Paradajz salata, Foto: Shutterstock

Paradajz salata

Potrebno je:

800 g paradajza
glavica crvenog luka
ulje, so

Paradajz isecite na kolutove, kao i crveni luk. Na tanjir složite kolutove paradajza i kolutove crvenog luka. Posolite i polijte maslinovim uljem.

Čokoladni mus

Shutterstock

Fenomenalni čokoladni mus, Foto: Shutterstock

Mus od čokolade

Potrebno je:

200 g čokolade
5 jaja
5 kašika konjaka
60 g putera
mala šolja crne kafe
400 g šlaga

Čokoladu otopite sa 5 kašika vode, dobro promešajte i dodajte otopljen puter. Sve penasto izmiksajte. Dodajte jedno po jedno žumance i sve dobro izmiksajte. Što više mešate, dobićete penastiji mus. Sipajte kafu i konjak i nastavite sa mešanjem. Belanca dobro umutite u čvrst sneg i deo po deo dodajte smesi lagano mešajući. Krem razlijte u posude i ostavite da se hladi najmanje 12 sati. Poslužite sa šlagom.