Sa Harvarda poručuju: Ishrana bez glutena je opasna!


shutterstock
Najnovija istraživanja ukazuju na to da ishrana bez glutena, posebno popularna posednjih nekoliko godina, ne treba tek tako da bude trend.
Ako se izuzme oko jedan odsto ukupnog stanovništva koje je prisiljeno da izbegava gluten zbog celijakije, bolesti pri kojoj imuni sistem reaguje na gluten i napada tanko crevo, preostalo stanovništvo ne bi trebalo da izbegava ovaj protein iz pšenice, raži, ječma i drugih srodnih žitarica.
- Ljudi koji ne boluju od celijakije treba da razmisle o povećavanju unosa glutena kako bi izbegli hronične bolesti, posebno dijabetes - kaže dr Geng Zong i dodaje da hrana bez glutena često ima manje dijetetslkih vlakana i drugih mikronutrijenata, da je manje hranljiva, a često košta više.
Istraživanje je obuhvatilo analizu 30-godišnjih zdravstvenih podataka od ukupno 200.000 ispitanika.
Nisu pronađene nikakve negativne posledice glutena po zdravlje, ali je otkriveno da ljudi koji su znatno smanjili unos glutena ili ga uopšte ne jedu imaju čak 13 odsto veći rizik od dijabetesa tipa 2.
Komentari (1)
LOL
19.03.2017 16:59
Šta kažu za alkohol na Harvardu, je li opasan? Polovina profesora loče ko nenormalna.