Sačuvajte prirodni multivitamin!


shutterstock
Kada pomislite na šljive, verovatno vam na um prvo padne marmelada ili domaći džem od šljiva, koji na jedinstven način ukrasi svaku palačinku. Ipak, dok ne počnete sa pripremom zimnice, važno je znati podatak da samo 100 grama šljiva sadrži čak osam miligrama vitamina C! Pored vitamina, šljive su bogate gvožđem, magnezijumom, kalcijumom i bakrom. Jedna sveža šljiva u proseku sadrži 113 mg kalijuma. Ovaj mineral pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska, a time smanjuje rizik od moždanog udara, a ovo letnje voće poznato je i po svojom blagodeti po digestivni trakt.
Protiv anemije
Šljiva se preventivno koristi kod anemije, fizičke i intelektualne premorenosti, depresije, zatvora, poremećaja funkcija jetre, hroničnog reumatizma i arterioskleroze. Šljive ne samo da su bogate gvožđem već i poboljšavaju sposobnost organizma da usvoji ovaj mineral, što je veoma značajno u slučajevima anemije.
Obilje voćnih kiselina i čak pet vrsta različitih šećera koje ovo voće sadrži zaslužni su za njegov toliko prijatan ukus. Pored ovoga, šljiva sadrži i voćni alkohol sorbitol, koji se koristi kao zamena za šećer u dijetetskim proizvodima.
Ovo voće sadrži obilje dragocenih zaštitnih materija (vitamina, minerala, enzima, pektina, celuloze, entocijanina), među kojima neke deluju laksativno, a ima ograničenu energetsku vrednost (oko četiri puta manju nego hleb). Sve ove odlike čine šljivu odličnom hranom, koja ima nenadmašne prednosti u odnosu na sve ostale vrste voća, pa i sve ostale životne namirnice.
Što bi značilo da bi trebalo da tokom sezone svakog dana užinate ovo ukusno voće i time smanjite rizik od oboljevanja od raka debelog creva. Kada prođe sezona svežih, u svoj jelovnik obavezno uvrstite i suve šljive, a na zimu navalite na zimnicu, koju ćete napraviti ovih dana.
Idealna za ishranu je sveža, ali od nje mogu da se prave kompoti, džemovi, pekmezi, želei i tradicionalne poslastice. Šećer skoro da ne treba ni dodavati jer je šljiva veoma bogata voćnim šećerom. Ipak, treba imati na umu da prevelik unos voća i vode može da izazove stomačne probleme i dijareju. Bogate su i kalijumom, koji je bitan za regulaciju pritiska i srčanog rada. Pored ova dva minerala, šljive su bogate i prirodnim fluorom, koji igra važnu ulogu u zaštiti zubne gleđi.

shutterstock
Slatko do šljiva
Sastojci:
- 1 kg šljiva
- 1 kg šećera
- kašičica sode bikarbone
- 2,5 dl vode
Priprema:
Šljive operite, izvadite im koštice, prelijte hladnom vodom u kojoj je razmućena soda bikarbona i ostavite sat vremena da odstoje. Dobro ih isperite hladnom vodom i stavite na krpu ili papirni ubrus da se dobro prosuše (oko sat vremena). Šećer prelijte vodom i ušpinujte. Dodajte šljive, smanjite temperaturu i kuvajte kao i svako drugo slatko. Gotovo je kad s kašike pada kap po kap. Sklonite s vatre, openite i pokrijte vlažnom krpom. Ostavite da prenoći. Sutradan sipajte u tegle i povežite.
Šljive sa medom
Potrebno je:
- 1/2 kg šljiva
- 250-300 g meda
Priprema:
Lepe, zdrave plodove šljiva operite i povadite im koštice. Stavite u čist sud i nalijte prokuvanim medom. Pokrijte i ostavite da odstoje nekoliko časova. Za to vreme šljive će pustiti vodu. Taj sirup izlijte u drugu šerpu i stavite na vatru da se kuva, a šljive poređajte u čiste tegle. Prohlađeni skuvani sirup sipajte preko šljiva. Tegle zatvorite i kuvajte (sterilišite) pet minuta na 80 stepeni.
Pekmez od šljiva
Potrebno je:
- 5 kg šljiva
- 1 kg šećera
- 1 cimet
- 1 konzervans
Priprema:
Za pripremu pekmeza od šljiva voće operite, očistite od koštica i sameljite ga u mašini za mlevenje mesa (krupna rešetka). Stavite pripremljenu smesu od šljiva u veću šerpu, a zatim stavite pekmez da se kuva na šporetu uz povremeno mešanje. Kad se pekmez od šljiva počne zgušnjavati, dodajte šećer i cimet, pa uz neprestano mešanje kuvajte još malo da se šećer rastopi i pekmez dobije potrebnu gustinu. U gotov pekmez umešajte konzervans i vreo pekmez od šljiva naspite u čiste tegle.
Tegle dobro zatvorite, najpre celofanom, a zatim stavite poklopac. Utoplite tegle pekmeza i ostavite ih preko noći da se polako ohlade, a zatim ih složite u ostavu.
Sok od šljiva i limuna
Potrebno je:
- 15 komada šljiva bez koštica
- 3 limuna
- 5 čaša voda
- šećer po ukusu
- sveža nana
Priprema:
Šljive dobro operite, odstranite koštice, pa ubacite u blender. Procesirajte na srednjoj brzini, dok ne dobijete jedinstvenu masu. Po potrebi dospite malo vode, da bi se šljive bolje procesirale. Iz posude za blender masu procesiranih šljiva procedite kroz gustu cediljku da biste odstranili krupne komadiće kore. Iscedite sok limuna. Dodajte soku od šljiva. Dobro promešajte. Dodajte šećer po ukusu. Dodajte vodu, po ukusu, ali ne zaboravite da ćete kod serviranja dodati kocke leda, koje će se rastopiti u soku. Servirajte sok sa kockicama leda, ukrašen kolutovima limuna i listovima sveže nane.

shutterstock
Džem od šljiva
Potrebno je:
- 3 kg šljiva bez koštica
- 500 g šećera
Priprema:
Proberite voće, pa sve trule i nezdrave plodove bacite. Operite ga i očistite od koštica, pa stavite u šerpu i dodajte šećer. Počnite s kuvanjem na umerenoj temperaturi, jer će samo tako voće pustiti svoj sok, a šećer početi lagano da se topi. Mešajte da se šećer i voće lepo sjedine i pustite da se krčka. S vremena na vreme promešajte da se ne bi zalepio za dno posude u kojoj kuvate. Kada ispari jedna trećina tečnosti koja se stvorila u toku kuvanja džema, uključite rernu na 180 stepeni, prespite džem u odgovarajući tepsiju tako da količina džema koju ste sipali u tepsiju ima bar dva prsta manji nivo od dubine tepsije i dokuvajte ga u rerni. Dakle, sat vremena džem kuvajte u šerpi i još sat vremena u rerni.
Slatko do šljiva sa bademima
Potrebno je:
- 1 kg poluzrelih šljiva
- 1 kg šećera
- šipka vanile
- sok od jednog limuna
- 100 g oljuštenih badema
- krečna voda
Priprema:
Oljuštite šljive i stavite ih u krečnu vodu da odstoje sat-dva. Izvadite ih i isperite u dve-tri vode, odstranite im koštice, pa ih stavite na suvu čistu krpu da se dobro ocede i napunite obarenim i oljuštenim bademima. Stavite šećer u šerpu, nalijte ga vodom, pa kuvajte i skidajte penu sa površine. Kad je šećer dovoljno ukuvan, spustite šljive. Kuvajte dok ne vidite da sa kašike kojom zahvatite sok ne curi u mlazu nego kaplju po dve-tri kapi. Pet minuta pre završetka kuvanja spustite u šerpu šipku vanile i sok od jednog limuna. Skinite šerpu sa ringle, pokrijte je čistom pokvašenom krpom, pa ostavite da se hladi 24 sata. Tada razlijte slatko u tegle, pazeći da uvek ostane sok iznad šljiva.

shutterstock
Jafa džem
Potrebno je:
- 5 kg šljiva
- 2 pomorandže
- 3 kg šećera
- 100 g čokolade za kuvanje
- želatin
- kašičica cimeta
Priprema:
Operite i očistite šljive od koštica. Sameljite šljive i pomorandže, stavite u posudu, dodajte šećer i želatin pripremljen po uputstvu. Kuvajte dok se ne zgusne, oko sat i po. Pri kraju kuvanja stavite čokoladu i cimet i još malo kuvajte. Sklonite sa vatre i odmah sipajte u tegle, dobro ih poklopite i okrenite na poklopac na nekoliko minuta. Okrenite ih i ostavite da se ohlade.
Marmelada od šljiva i bresaka
Potrebno je:
- 5 kg šljiva
- 2 kg breskvi
- 1 kg šećera
Priprema:
Voće očistite, isecite na manje komade i kuvajte zajedno na slabijoj vatri. Kad voće pusti vodu, pojačajte vatru. Kuvajte dok ne dobijete željenu gustinu, sve vreme skidajući penu. Ulijte toplo u sterilisane tegle i dobro zatvorite.