Skuvajte žuto jaje!


- Kada kupujete meso, naš savet vam je da kupite celo pile, a ne samo batačiće‚ krilca ili belo meso. Naime, celo pile možete da tranžirate, zamrznete i pečete pojedine delove mesa kada vam to odgovara. Takođe, od pilećih leđa, s dodatkom malo povrća, možete da napravite odličan bujon koji vam je neophodan za pripremu drugih jela. Bujon takođe možete da zamrznete i to tako što ćete ohlađenu, proceđenu tečnost usuti u posude za led i zamrznuti u zamrzivaču. Ove ledene „bujon“ kockice koristite kad vam zatrebaju.

- Kad smo već kod piletine, ako vam treba usitnjeno belo meso za sendviče ili salate, evo saveta kako da ga usitnite, a da ne morate da ga seckate satima. Dovoljno je da toplo, ne vruće, obareno belo meso ubacite u posudu sa mikserom i izmiksate ga. Dobićete divne komadiće mesa od kojih, uz dodatak omiljenog sosa, kiselog krastavca ili turšije možete da napravite odlične sendviče.

- Ako vam dolaze gosti ili imate običaj da služite vodu iz bokala za stolom, evo odličnog načina da je rashladite i „zamirišete“. U pleh za mafine, u svaku „rupu“ stavite po kolut limuna ili lajma, nalijte vodom i zamrznite. Dobićete velike komade leda s limunom, taman za vaš bokal. Pre nego se upustite u ovaj posao, proverite da li vam pleh staje u zamrzivač!

- Da biste isekli krompir u pomfrit, ne treba vam nož - dovoljno je ako imate „spravu“ za sečenje jabuka na kriške. Veće krompire presecite napola i „proterajte“ kroz nožić za jabuke.

- Kupili ste zelene banane? Ako hoćete da vam brže sazru, samo ih stavite nakratko u toplu, ne vruću rernu. Ako hoćete da vam banane duže ostanu sveže i da se ne „ugnjecave“, peteljke uvijte u prozirnu foliju.

- Ne volite da jedete kuvano žumance ili želite da impresionirate goste? Pre nego što jaje stavite da se kuva, dobro ga protresite nekoliko puta. Žumance će se pomešati sa belancetom i dobićete ovo neobično, žućkasto jaje.