Maline i kupine pune su antioksidanasa
profimedia
Maline i kupine pune su antioksidanasa

profimedia

Maline i kupine pune su antioksidanasa, Foto: profimedia

Isto je tako dobro vreme da ih spakujete za zimu kada ćemo o njima moći samo da sanjamo. A, evo zašto je potrebno da cele godine jedemo ovo preslatko voće.

Antocijani koje sadrži daju malini intenzivno crvenu boju, štite organizam od štetnog delovanja slobodnih radikala, poseduju jedinstvena antimikrobna svojstva i sprečavaju preterani razvoj bakterija i gljivica. Malina je odličan izvor dijetalnih vlakana, koja pomažu u pravilnoj funkciji creva. Preporučuje za dijetalnu ishranu osobama koje boluju od dijabetesa ili bolesti bubrega, kao i za reumatske bolesnike. Osim mesnatog dela maline, koristi se i njeno lišće, od kojeg se pripremaju lekoviti čajevi za ublažavanje upala grla i crevnih upala, kod prehlada, dijareje, kožnih bolesti za opšte podizanje imuniteta i jačanje srca.

Ova voćka je bogata antioksidansima, kojima je znatno bogatija i od jagode i od kivija. Malina ima značajno preventivno dejstvo protiv nastanka tumora, jer se pokazalo da sadrži nekoliko materija koje sprečavaju delovanje određenih vrsta enzima značajnih za rast tumora. U narodnoj medicini koristi se i za smanjenje velike količine želudačne kiseline, a preporučuje se i protiv bronhitisa, bolesti mokraćnih puteve i bolesti jetre.

Ni kupine ne zaostaju za malinama, naprotiv! Kada je o lekovitosti reč, moćan su antioksidans, smanjuju stvaranje lošeg (LDL) holesterola, jačaju imunitet, krepe organizam, pomažu očuvanju kolagena i blago pročišćavaju creva. Pošto sadrži betanine, sok presnih divljih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve. Kupinovo vino bogato je vitaminima i drugim mineralima i ima veliku hranljivu vrednost.

Odavno je cenjen i dokazan lek u borbi protiv malokrvnosti. Stručnjaci preporučuju da se za poboljšanje krvne slike jednom dnevno pola sata pre jela pije decilitar kupinovog vina oko mesec dana. Osim gvožđa, ono sadrži i mnogo vitamina C i B, folnu kiselinu i pektin, pa poboljšava cirkulaciju, ubrzava rad creva, reguliše krvni pritisak, jača imunitet i otpornost organizma, pojačava apetit i pospešuje metabolizam.

Slatko od kupina

profimedia

Slatko od kupina, Foto: profimedia

Slatko od kupina

Sastojci:

- 1 kg kupina
- 1,5 kg šećera

Priprema:

Krupne kupine operite tako što ćete ih spustiti u đevđir, pa đevđir staviti u veći sud s vodom. Promenite vodu više puta. U šerpu stavite red šećera, red kupina, pa opet šećera, pa kupine. Voće treba da odstoji u šećeru bar pola dana. U šerpu dodajte čašu vode, pa kuvajte na jakoj temperaturi dok sok ne bude gust. Slatko sklonite sa šporeta, skinite mu penu, stavite vlažnu krpu preko šerpe i sutradan sipajte u tegle.

Slatko od malina

Potrebno je:

- 1 kg malina
- 1,5 kg šećera
- 20 g boraksa

Priprema:

Da se maline ne bi raspale, stavite ih u rastvor od 20 grama boraksa i 2 litra vode da odstoje sat vremena. Sipajte u šerpu 1,5 kilogram šećera i dve čaše vode, kuvajte dok se ne zgusne, dodajte maline i kuvajte kao svako drugo slatko. Kada bude gotovo, skinite mu penu, pokrijte mokrom krpom i sutradan sipajte u čiste tegle.

Džem od kupina sa vanilom

Sastojci:

- 1 kg kupina
- 600 g šećera
- kesica burbon vanile
- štapić vanile
- 2 limuna

Priprema:

Kupine dobro operite, pa ih ostavite da se ocede. Pomešajte ih sa šečerom u većoj šerpi u kojoj ćete kuvati marmeladu. Ostavite je u frižider da prenoći. Nakon toga ih dobro promešajte drvenom varjačom, pa zatim ocedite od tečnosti. Dobijeni sok sipajte u lonac i kuvajte oko pola sata. Čim počne da se karamelizuje, dodajte sok od jednog limuna bez koštica. Dodajte vanilu. Pomešajte kupine sa sokom i kesicom burbon vanlin šećera , pa potom ispasirajte sve štapnim mikserom. Kuvajte na jakoj vatri oko 20 minuta do pola sata. Dobijenu marmeladu sipajte u sterilisane tegle, zatvorite ih i okrenite na poklopac da se tako ohlade. Potom ih odložite u špajz.

Džem sa matičnjakom

Potrebno je:

- 700 g opranih malina

- 350 g šećera

- 4 kašike za želatin

- kesica želatina

- 2 kašike sitno seckanog matičnjaka

Priprema:

Želatin pripremite po uputstvu, pa stavite maline u posudu sa želatinom uz postepeno dodavanje šećera i kuvajte uz povremeno sakupljanje pene. Pet minuta nakon što provri dodajte matičnjak, pa skinite džem sa vatre i odmah sipajte u teglice i zatvorite ih.

Sulc od kupina i badema

Potrebno je:

- 2 kg kupina
- 1 kg šećera
- kesica džemfiksa
- 150 g listića badema

Priprema:

Voće operite i ocedite, od polovine izmiksajte kašu, pomešajte sa celim plodovima i ostavite dva sata. Masu zakuvajte na jakoj vatri uz stalno mešanje. Kuvajte oko 3 minuta, umešajte šećer i probajte. Dodajte badem, sipajte u tegle i odmah ih zatvorite. Imajte na umu da je jedna kesica džemfiksa dovoljna za jedan kilogram voća i 350 grama šećera. Odnos šećera i džemfiksa treba da bude 3:1.

Maline i kupine

profimedia

Maline i kupine, Foto: profimedia

Maline u likeru

Potrebno je:

- 500 g malina

- 500 g šećera

- 100 ml vode

- 200 ml likera od malina

Priprema:

Očišćene, oprane i oceđene maline sipajte u teglu. Ohlađen sirup od šećera i vode prelijte preko voća. Dodajte liker, zatvorite teglu i ostavite na tamnom mestu oko mesec dana.

Kompot od kupina

Potrebno je:

- 2,5 kg kupina
- 500 g šećera
- 1 l vode
- malo vanilinog šećera

Priprema:

Kupine dobro očistite i stavite ih u tegle. Zakuvajte šećer sa vodom, dodajte vanilin šećer i prelijte voće. Zatvorite tegle i sterilizujte oko 20 minuta na 100 stepeni u rerni.

Kupine

profimedia

Kupine, Foto: profimedia

Džem od malina i kupina

Potrebno je:

- 1 kg kupina

- 500 g malina

- 600 g šećera

- sok od 1/2 manjeg limuna

- Kašika arome vanile

- 1/2 kašičice cimeta lkesica džemfiksa ekstra 2:1

Priprema:

Sve sastojke stavite u dublju šerpu i kuvajte pola sata, često mešajući. Po potrebi i želji varjačom gnječite voće. Sipajte u oprane i sterilisane vruće tegle. Odmah zatvorite i pustite da se ohladi. Ako ne volite koštice voća, džem procedite pre sipanja u tegle.

Save

Komentari (1)

Sok

23.08.2016 06:45

Od voca se moze uzeti bas bilo koje voce,samo sto se tvrdo voce mora samleti u masinici za meso. 3kg.voca i 3 limuntusa u dubljoj posudi(plasticna kofa)izgnjeciti rukama dobro,uz postepeno dodavanje 3l.vode.Ostaviti da stoji oko 24h.pokriveno krpom uz povremeno mesanje.Procediti preko cediljke,uz dobro cedjenje voca i kuvati!Od momenta kad provri kuva se oko 45 min.Na pola kuvanja sipati 3kg secera postepeno.Sipati vruce u vruce flase,zatvoriti,i ostaviti 24h.pokrivene da se hlade.