Sloba sastančio, Karadžić se kockao!


Alo!/Ana Paunković
U kuhinji tog hotela tada je radio Milan Stojanovic (50), sin Titovog kuvara i tvorca čuvene Karađorđeve šnicle. On je nastavio očevim stopama, pa su specijalitete ovog kulinarskog majstora redovno jeli tadašnji funkcioneri. Ekskluzivno za „Alo!”, Milan otkriva šta je sve krčkao za Slobodana Miloševića, princa Aleksandra Karađorđevića, Radovana Karadžića i poslednjeg predsednika Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova, ali i šta su oni krčkali za stolom u toku tih luksuznih ručkova.

Ana Paunković
Najredovniji gost bio je Milošević, koji je često sastančio u hotelu i uz ukuse morskih plodova donosio važne odluke.
- Radio sam u „Interkontinentalu“ u periodu od 1988. do 1993. godine. Tada je Sloba, pred sam raspad SFRJ, imao intenzivne sastanke sa tadašnjim američkim ambasadorom Vorenom Cimermanom i ministrom inostranih poslova Budimirom Lončarom. Sloba je najčešće poručivao morske specijalitete, a omiljeno jelo su mu bili pohovani škampi. Nesoljeni, koji se umaču u jaja sa narendanim parmezanom i prže u dubokom ulju, a serviraju se uz prilog od krompira i blitve. Nijedan njegov ručak nije mogao da prođe bez nekoliko čašica viskija. Mnoge zaposlene je nerviralo njihovo okupljanje jer je u vazduhu visilo otcepljenje Hrvatske i Slovenije - priseća se Milan, kome je u to vreme bila čast da kuva za predsednika.
Kuvao i za legendarnog Bekenbauera
Milana je ljubav prema kulinarstvu odvela i u Nemačku, gde je kao veliki ljubitelj fudbala imao čast da sprema za legendarnog fudbalera i trenera Franca Bekenbauera.
- Kada je on došao u taj restoran u nemačkoj provinciji, 1.000 ljudi se pojavilo samo da ga vidi, a ja sam tada kao mladić bio oduševljen što ću mu spremati ručak. I dan-danas se sećam, za predjelo je uzeo gambore sa mladim graškom, a za glavno jelo pačja prsa i polupečeni goveđi file - sa osmehom nam priča Milan.
On ističe da, u poređenju sa Titom, Milošević nije bio hedonista po pitanju hrane.
- Otac mi je pričao da je Tito jeo za dvoje, pio za troje, a radio za petoro. Međutim, Sloba nije bio neko ko je voleo da krka. Njegov izbor hrane govori o njemu kao osobi koja pažljivo bira i koja voli da je sve na svom mestu - kaže ovaj vrhunski kuvar i dodaje da tadašnji predsednik nikada nije dolazio sa suprugom Mirom Marković.

Profimedia
S druge strane, ističe Milan, Radovan Karadžić je u „Interkontinental“ često dovodio jednu prijateljicu.
- Karadžić je stalno bio na klopi kod nas, ali se više zadržavao u kockarnici nego u restoranu. Imao je i jednu drugaricu sa vrlo pogrdnim nadimkom, sa kojom stalno odlazio u sobu. On je bio jednostavan za hranu. Jeo je svašta, najčešće kotlet na srpski način i havajske medaljone. Samo mesinu je krkao, ribu slabo.
Inspiraciju tražim u "Alo!" receptima
Kada je ekipa našeg dnevnog lista posetila Milana u njegovom restoranu u Zemunu, zatekla ga je kako lista „Alo!“ kuvar za dane posta, koji se dobija kao dodatak uz novinu.
- Verujte mi da nisam namerno kupio „Alo!“ samo zato što vi dolazite. Redovno ga uzimam i skupljam sve dodatke o kuvanju. Iako se godinama bavim kuvanjem, svakodnevno tražim inspiraciju u raznoraznim receptima. Iz njih uvek možete da naučite nešto novo i dobijete ideju za neko novo jelo - kaže Milan.
Za razliku od Slobe i Karadžića, koji su preferirali restoran, princ Aleksandar Karađorđević je voleo doručak u krevetu.
- Imao sam čast da princu i njegovoj supruzi Katarini spremim prvi doručak koji su želeli da jedu u sobi. Nisam hteo da to preuzme neki drugi kolega, već da im lično spremim izvrstan engleski doručak, pošto je on odrastao na engleskoj hrani. Odlučio sam se za kajganu sa slaninom i šunkom koja se pravi za tri sekunda, jer oni vole da bude poluživo - ponosno priča Milan, koji je tada nekoliko puta radio i u Predsedništvu Srbije.
- Kada je u posetu dolazio Mihail Gorbačov, poslednji predsednik Sovjetskog Saveza, spremao se ogroman prijem koji je zahtevao savršeno pripremljena jela. Njemu sam baš ja spremao pihtije, odnosno prase u želeu, što je obožavao. Inače, to je jedino jelo za koje je moj tata priznao da spremam bolje od njega, magistrirao sam na tome - završava naš sagovornik.
Komentari (1)
Buda
25.02.2017 21:32
Ta Karadjiceva drugarica mora da je bila Klara Mandic,jer se cerka Sonja sa njom tukla u foajeu hotela,koja je u medjuvremenu prica se ubijena