Šmrču kakao umesto kokaina!


Profimedia
U pokušaju da se "podignu", odnosno da se stimilišu bez kršenja ikakvih zakona ili unošenja opasnih supstanci u organizam - mlađa populacija počela je da koristi kakao za zamenu za druge droge.
Trend je započeo u Berlinu, gde se na nekim zabavama služio sirov kakao umesto alkohola ili "konvencionalnijih" zabranjenih droga.
U poslednje vreme na brojnim "rejv" žurkama širom Evrope i SAD kakao nude u obliku praha, tableta ili kao piće.
Kakao su nekada koristile i civilizacije poput Maja i Asteka, a u pretkolumbovskoj Americi koristio se kao opijat.
Ekstrakt kakaa i danas dovodi u stanje ekstaze - sadrži endorfine, kao i hemikaliju tirozin, koja je preteča dopamina.
Kako su i endorfin i dopamin prirodni neurotransmeri, koji stvaraju osećaj uživanja, nije čudno da ljudi priznaju da im ušmrkavanje "čokolade" popravlja raspoloženje.
Kakao je bogat antioksidansima, poput epikatehina, koji poboljšavaju protok krvi u mozak i mišiće, što "podiže" ljude i fizički i emocionalno, i omogućava im da duže plešu.
Naučnici upozoravaju da ušmrkavanje kakaa može biti štetno.
Iako još nema konkretnih dokaza u vezi sa štetnošću kakaa, stručnjaci napominju da slanje bilo čega u drugom pravcu - direktno prema mozgu - nije najpametniji potez.