Spas za srce, pluća i nerve


Shutterstock
Ovih godina ponovo se prisećamo gloga, koji je donedavno bio potpuno zaboravljen i služio je samo kao živa ograda. To je prava šteta, kada se uzme u obzir da njegovi plodovi, ali i lišće, obiluju lekovitim svojstvima.
POTREBNO JE:
60 grama mešavine svežih listova i cvetova gloga, 3 decilitra 96-procentnog medicinskog alkohola, staklena tegla koja se hermetički zatvara
PRIPREMA:
Sitno iseckajte cvetove i listove i stavite u teglu. Prelijte sa tri decilitra alkohola, promešajte, zatvorite i ostavite da na sobnoj temperaturi stoji tri nedelje. Tada sadržaj procedite i prelijte u tamnu staklenu ambalažu koja se takođe hermetički zatvara i čuvajte je na tamnom i hladnom mestu. Ova količina trebalo bi da vam potraje tri meseca.
KORIŠĆENJE:
Razmutite 15 kapi tinkture u 50 do 100 ml vode i popijte pola sata pre obroka. Pijte tri do četiri puta dnevno i koristite redovno tri meseca, nakon čega treba napraviti pauzu.
Tako cvetovi gloga sadrže trimetilamin i glikozid-oksiakantin, dok sam plod sadrži eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, ali i kalijum, natrijum, kalcijum i soli fosforne kiseline.
U našem narodu su rituali u vezi sa zdravljem i glog neraskidivo povezani.
Bilo je ukorenjeno verovanje da bolestan čovek treba da odnese kolač od kukuruznog ili pšeničnog brašna do gloga i na njega ga okači uz reči: „U glog ulog, a u telo odlog.“
Glog je pre svega namenjen ljudima koji imaju probleme sa srcem, ali i ženama u predmenopauzi i menopauzi. Uz to, kažu, i smiruje nerve.
Za kućno lečenje možete napraviti svoju tinkturu od gloga, koja reguliše pritisak, ubrzava cirkulaciju, jača krvne sudove i srce.
Uz to, smanjuje rizik od pojave i nastanka srčanih oboljenja, a i ublažava simptome bronhitisa, upale pluća i drugih plućnih bolesti.