VELIKO PRIZNANJE ZA LESKOVAČKU LEGENDU Dizač tegova Živorad Marković primljen u "Srpsku kraljevsku akademiju inovacionih nauka"
Foto: privatna arhiva

Da se red, rad i samodisciplina isplati, svedoči priznanje koje je leskovačka sportska legenda Živorad Žika Marković dobio, a to je prijem u "Srpsku kraljevsku akademiju inovacionih nauka". Marković je, na osnovu zapaženih svetskih i domaćih rezultata, krajem prošle nedelje, na svečanom prijemu u kući Kralja Petra prvog u Beogradu proglašen za akademika iz oblasti sporta.

VELIKO PRIZNANJE ZA LESKOVAČKU LEGENDU Dizač tegova Živorad Marković primljen u

Foto: privatna arhiva

 

Naime, Marković koji je privrednik iz Leskovca i koji pored srpskog poseduje rusko i švedsko državljanstvo, zapao je za oko svojim uspesima, jer je on višestruki svetski i evropski prvak u dizanju tegova u master kategoriji. On je na svim takmičenjima u svetu, bez obzira za koju se državu takmičio, zlatna odličja primao ogrnut srpskom zastavom i sa ponosom je isticao svoje poreklo i zemlju iz koje je potekao.

Za četiri godine osvojio 50 zlatnih medalja!

Žika Marković je, kako kaže, najpre rekreativno počeo da se bavi dizanjem tegova, ali je kasnije odlučio da se oproba među profesionalcima, iako je u zrelim godinama. On je za samo četiri godine uspeo da, od potpunog amatera, postane višestruki svetski prvak. Za te četiri godine osvojio je 50 zlatnih medalja, nekoliko srebrnih, ali i nebrojene plakete i pehare.

Po dobijanju titule akademika, pred više stotina eminentnih ličnosti, Marković je istakao da je doživeo najveće lično priznanje prijemom u "Srpsku kraljevsku akademiju inovacionih nauka". On je svima poručio i da su u trud, rad i uspeh neprolazne vrednosti, i da se, pre ili kasnije, to nagradi.

-  Kada sam još u mladosti krenuo da se bavim sportom, cilj mi je bio da se posvetim pravim vrednostima, a ne ulici. Tada nisam ni sumnjao da ću dobiti ovo, za mene veliko, priznanje. Sportom se bavim ceo život i uz pomoć sporta sam proputovao svet i proširio vidike. Menjao sam sportove, trenirao sam džudo i bio kadetski prvak. Bavio sam se i boksom i tu sam svojevremeno ostvario značajne uspehe. Sport me je naučio disciplini, koja mi je kasnije pomogla u životu - istakao je Marković i dodao:

VELIKO PRIZNANJE ZA LESKOVAČKU LEGENDU Dizač tegova Živorad Marković primljen u

Foto: privatna arhiva

 

- Uz pomoć sporta sam testirao sebe i jačao svoju volju, te sam dokazao da se sve može ukoliko se jako želi i uporno radi. Naučio sam da ništa ne pada sa neba, nego da mora dosta da se znoji u sali na treningu, pa tek onda dolazi rezultat. Cilj mi je da omladina vidi i shvati da jedino radom, da li u sportu, nauci, umetnosti... može da se nešto postigne, samo ukoliko se tome maksimalno posvetimo. Rekao bih omladini da postoji samo jedan pravi put, a to je rad na sebi, a sve ostalo je pogrešno - istakao je Marković.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading