Šta je lepše od sarme?


Shutterstock
Sarma je tipično zimsko jelo. Svi je spremaju slično, a ipak se svaka razlikuje, od kuće do kuće. Zima je vreme kada se kuvaju jela od kiselog kupusa, kuvajte uvek više, posebno jela koja se duže kuvaju, a posle podgrevajte samo koliko vam je potrebno. Spremite sarmu, svadbarski kupus, podvarak, pitu od kiselog kupusa, kiseli kupus kao salatu.
Sarma

Shutterstock
500 g mešanog mlevenog mesa
200 g dimljene slanine
2 glavice luka
400 g suvih
rebara ili suvih kostiju
šolja pirinča,
oko 100 g
so
biber
crvena mlevena paprika
3 kašike ulja
lovorov list
U sud stavite ulje i sitno seckani crni luk. Ugrejte i dinstajte na srednjoj temperaturi. 100 g slanine isecite na kockice i prodinstajte sa lukom. Dodajte kk mlevene paprike, promešajte i skonite sa šporeta. Ostavite da se prohladi. U istom sudu izdinstajte na ulju pirinač da pobeli i meso. Dodajte začine po ukusu, so i biber. Kada se prohlade, pomešajte ova dva fila. Kupusu odsecite koren, odvojte i krupne listove. Ostavite u hladnoj vodi da odstoji. Isecite zadebljanja na listovima. Na dno posude (najbolje duboki đuveč sa visokim poklopcem), stavite ulje i razmažite po ivicama. Na dno stavite manje listove isečene na komade. Sarme ređajte ukrug, pa punite sredinu. Odozgo stavite ostatak slanine, suva rebra, suve kosti, a možete po ukusu dodati i suvi vrat, kobasice i drugo suvo meso, kao i dimljenu butkicu. Složite red sarmi između i odozgo stavite kupus sečen na krupne kocke. Nalijte malo vode. Vodu dodajte po potrebi, i to toplu. Kupus ima dosta vode i zato budite obazrivi. Poklopite i stavite u rernu na 180 stepeni. Kada se ugreje, smanjite na 160 i kuvajte četiri do pet sati. Povremeno proverite i dodajte tečnost ako je potrebno.
Savet: Sarmu možete kuvati i na šporetu. Stavite okrenut tanjir da se sarma ne podiže. Najbolje je da suvo meso prethodno obarite i izvučete višak soli. Količinu i vrstu stavite prema ukusu. Ako dodajete različito suvo meso, odvojte koliko vam je potrebno, a višak zamrznite za sledeći put.
Salata od usoljenih sardina

Shutterstock
8 komada usoljenih sardina
1/2 kg belog krompira
maslinovo ulje, sirće
mleveni biber, peršun list
Sardinama skinite glavu i očistite iznutrice. Velika je verovatnoća da ćete naći tako pripremljene u radnji. Beli krompir oljuštite i isecite na sitne kockice. Stavite u sud i nalijte vodom. Kada prokuvaju, kuvajte na umerenoj temperaturi da omekšaju. Gotove krompire ocedite i ostavite da se prohlade. Izgnječite ih viljuškom, kao i sardine, i izmešajte. Dodajte po ukusu maslinovo ulje i biber. Pospite sitno seckanim svežim listom od peršuna.
Savet: U dobro snabdevenim prodavnicama naći ćete pripremljene usoljene sardine. Krompir nije potrebno soliti jer su sardine slane. Ako su sardine preslane, malo ih stavite u hladnu vodu i izbrišite.
Torta od piškota i kestena sa šlagom

Shutterstock
pakovanje piškota
500 g pirea
od kestena
150 g putera
150 g šećera
400 g umućenog šlaga
šećer, nes kafa
Puter otopite na sobnoj temperaturi i dobro umutite sa 100 g šećera u prahu. Izmešajte sa kestenom i ostavite da se ohladi. U sud stavite duplu PVC foliju na dno i sa strane. Nes kafu skuvajte i ohladite. Piškote brzo zaranjanjte u nes kafu i slažite na dno posude. Odozgo stavite krem od kestena. Malo pritisnite PVC folijom i ohladite u frižideru. Izvadite iz suda i ukrasite šlagom.
Čorba od pileće džigerice

Shutterstock
400 g pileće džigerice
100 g dimljene slanine
glavica crnog luka
šargarepa
1/2 kk crvene paprike
so
suvi začin
mleveni biber
supena kašika ulja
jaje
U sud stavite ulje i sitno seckani crni luk. Izdinstajte na umerenoj temperaturi. Dimljenu slaninu isecite na kockice i dodajte luku, pa dinstajte na umerenoj temperaturi. Džigericu operite i osušite. Iseckajte na komade. Dodajte u sud u kojem su se dinstali slanina i luk. Mešajte da se preprži sa svih strana. Dodajte mlevenu papriku, promešajte i nalijte vrućom vodom. Kada čorba prokuva, smanjite temperaturu i kuvajte na umerenoj temperaturi da sve omekša. Šargarepu isecite na kockice i dodajte pred kraj. Posolite i pobiberite. Kada je skuvano, umutite jaje i preko viljuške spustite u čorbu. Promešajte i kratko kuvajte. Dodajte začine po ukusu.
Savet: Možete na kraju dodati mlečnu pavlaku za kuvanje, umesto jajeta zakuvati knedle, testeninu ili začiniti kiselom pavlakom. Tako ćete povećati kalorijsku vrednost.