Sudopera
shutterstock
Sudopera

shutterstock

Ilustracija, Foto: shutterstock

Mnogi od nas sve i svašta ispiramo u sudoperi. Od ostataka hrane sa tanjira, do šoljica punih soca, neko čak i čisti krompir u sudoperi... Zbog svega ovoga može da nas zaboli glava, jer će slivnik da se otpuši, a onda se zna šta sledi - poplava!

Ukoliko živite u stambenoj zgradi morate da imate jedno na umu - niste samo vi ti kome svašta nešto protrči u slivnik. Naprotiv, i oni ispod i iznad vas često ne vode računa o tome da li su im rezanci od supe otišli sa vodom, a o socu od kafe nećemo ni pričati. Na kraju balade sve komšijske đakonije negde začepe vertikalu i eto radosti zvane poplava.

Da biste sprečili da vam se voda izlije natrag u kuhinju, savet je da dobro vodite računa šta će vam proći "rešetkicu" na slivniku sudopere.

Ovo su namirnice koje najčešće dovode do začepljenja odvoda:

- Ulje - odličan je da ulepi kojekakve mrve, a potom se pretvara u mulj.

- Puter i margarin - Iz posude spirate otopljeni margarin ili puter? Imajte na umu da će se u jednom trenutku opet stvrdnuti i stvoriti čep.

- Mast - Mast, kao i ulje mogu vrlo lako da zečepe odvod.

- Kafa - talog od kafe je mesan i teže se rastvara. Svaki put kada operete šoljicu ili džezvu, soc se taloži u cevima, a onda...

- Testenina - Rezanci iz supe, špagete... Sve to u dodiru sa vodom počinje da bubri, epilog je više nego očigledan.

- Brašno - kada ga pomešate sa vodom počinje da se lepi