Papričice Ljute papričice paprike paprika ljuta
Shutterstock
Paprika Paprike

Shutterstock

Papričice mogu biti baš baš ljute, Foto: Shutterstock

Za osećaj da nam usta gore i da stašno peku, kada pojedemo ljutu papriku, kriv je kapsaicin, koji daje ljutinu plodu. Ako ste zagrizli veoma ljutu papričicu i ne prija vam njen pikantni ukus, postoji nekoliko načina kako da se odljutite.

Ulje, a ne sapun

Ako ste rukama dirali ljute delove feferona, običnim pranjem ruku nećete ništa postići. Pre nego što ruke operete, natrljajte ih jestivim uljem ili puterom, a potom ruke dobro operate pomoću sapuna ili deterženta. Osećaj ljutine i toplote se mogu umiriti i hlađenjem ledenim oblogama u slučaju da je kapsaicin došao do vaših očiju.

Mlečni proizvodi

Prvo i osnovno rešenje, ako se oljutite, jeste da popijete čašu hladnog mleka. Ovim potezom osećaj ljutog će brže proći, jer će kazein iz mleka sprati kapsaicin. Osim mleka, pomoći će vam i pavlaka i sir u neutralisanju kapsaicina.

Jestivo ulje

Stavite kašiku ulja u usta, promućkajte i ispljunite. U slučaju da vam je ovo mučno, probajte sa medom ili kikiriki puterom.

Hrana za odljućivanje

Limun, paradajz i limeta takođe pomažu u neutralisanju kapsaicina iz usta. Kabasta hrana poput pirinča, hleba i krompira ponaša se poput sunđera i upija višak kapsaicina. Ipak, ovim namirnicama nećete neutralisati ljutinu nego sprečiti njeno pogoršavanje.