Iako šefovima proizvodnja raste, hoće da smanjuju radnu snagu
shutterstock
Iako šefovima proizvodnja raste, hoće da smanjuju radnu snagu

shutterstock

Iako šefovima proizvodnja raste, hoće da smanjuju radnu snagu, Foto: shutterstock

To su pokazali rezultati ankete koju je uradila Privredna komora Srbije (PKS) za svoj mesečni „Barometar“.

- U segmentu tromesečnih očekivanja, u novembru je zabeležen najlošiji rezultat. Pesimizam po pitanju novog zapošljavanja zabeležen je i u segmentu srednjih preduzeća - napominje se u „Barometru“.

Iako se u novembru 28 odsto anketiranih firmi izjasnilo da im proizvodna aktivnost raste, uz šest odsto onih kojima je aktivnost u padu, rast proizvodne aktivnosti u poslednja tri meseca praćen je slabijim rastom zaposlenosti.

- U novembru je zabeležen najniži rast zaposlenosti još od januara ove godine - ističe se u „Barometru“.

Najava otpuštanja iznenadila je vlasnika kompanije „Mona“ Đorđa Momirovića.

- Mi nemamo nameru da smanjujemo broj zaposlenih, čak imamo rast tražnje. Čini mi se da je sada stabilna situacija i prosto ne vidim razlog za takav potez - kratko je ocenio Momirović.

Inače, indikator tromesečne očekivane prodaje na domaćem tržištu zabeležio je blagi pad u odnosu na oktobar, ali još ukazuje na relativno jaku konjunkturu u naredna tri meseca.

Tako je na pitanje kakvi su proizvodni kapaciteti u odnosu na ugovorenu prodaju, 13,1 odsto firmi reklo da su preveliki, dok je 5,6 odsto istaklo da su premali, čime je ostvaren najbolji rezultat ovog pokazatelja od početka godine.

Save

Komentari (7)

dragan

02.12.2016 08:54

Ma je li moguce.veliki vodja kazeda napreduhemo u svakom pogledu.

sale

02.12.2016 10:18

Ja cesto pomislim da ludim , slusam Vucica kako prica sve one cifre i otkriva rezultate pa mi sve lepo kako napredujemo a onda kada dodjem sebi i kad vidim koliko sam duzan za visoke komunalije i poreze nije mi dobro i shvatim da i ja i velika vecina ljudi oko mene jedva sastavlja kraj sa krajem i da ne pamtim kad mi je u zivotu bilo ovako tesko , a sdruge strane donose nove zakone o saobracaju o stanovanju o svemu i svacemu kojim me samo plase da ce biti sve teze i teze pa ko je ovde lud pitam

Beograd

02.12.2016 12:38

@sale - Lud je onaj koji i dalje glasa za SNS!

PILOT

02.12.2016 10:18

Ovoga,pod hitno treba uhapsiti.Ova izjava je ravna drzavnom udaru.Sram Vas bilo,za ovakve izjave. Pa zar oni ne vide da se svakog dana otvaraju nove fabrike. Pa neka mi neko kaze,gde se u Evropi razvlaci vise kablova.Pa da nema nas,stala bi cela industrija automobila.

pedja

02.12.2016 10:25

Tako je samo rokaj, ja glasam za naprednjake na sledecim izborima

Dzoka Karabakic

05.12.2016 10:50

Kad ova buzava bu*ala unisti srpsku ekonomiju ,sta radnici da rade kad skoro ni jedna firma nema posla niti para ?