Sve traženiji organski proizvodi iz Srbije


Printscreen
U Evropu najvie izvozimo voće-sveže jabuke i smrznute maline i kupine, a veoma su traene i soja, itarice, povrće, lekovito bilje
U Udruženju Serbia Organica kažu da je zainteresovanost za ovu proizvodnju poslednjih godina mnogo veća to potvrdjuje i podatak da su u protekloj godini povrine povećane za više nego duplo.
Takodje je i vie onih koji se uputaju u ovaj biznis.
Generalni sekretar Udruenja Ivana Simić rekla je Tanjugu da prema poslednjim podacima, prole godine u Srbiji je bilo ukupno 2.000 poljoprivrednika koji se bave organskom proizvodnjom.
Sagovornica Tanjuga kaže da se nada da je budućnost ove grane poljoprivrede u Srbiji perspektivna uzevi u obzir agro ekoloke i izvozne potencijale, ali i rast potranje na domaćem tritu.
"Uz veću podrku drave, a pod ovim ne podrazumavam samo mere podsticaja već jednu sveobuhvatnu nacionalnu strategiju koja bi sprovodjenjem različitih mera intezivno pokrenula dalji i osigurala dugoročan i stabilan razvoj, rekla je Simić.
Ona ističe da za tu oblast proizvodnje nisu potrebni specijalni uslovi osim da proizvodne parcele nisu blizu velikih industrijskih zagadjivača ili previe blizu intezivnih poljoprivrednih zasada, i da mozeda se obezbedi voda za zalivanje.
Važno je da od kada se odluce i krenu putem sertifikovane proizvodnje da se postuju nacela organske proizvodnje i zakonska regulativa , koje podrazumevaju primenu svih preventivnih i agrotehničkih mera, principa odravanja i podizanja plodnosti korćcenjem prirodnih, preventivne mere zatite od bolesti i stetočina uvodjenjem korisnih organizama i slično, dodala je ona.
Savetnik predsednika PKS Veljko Jovanović kae da je zainteresovanost za ovu proizvodnju primetno veća svake godine.
Tome u prilog ide i činjenica da smo sa oko 9.000 hektara u 2014., stigli na oko 15.000 u 2015 godini.
Ipak učeće organske u ukupnom zemljitu je tek oko 0,44 odsto, ali taj broj stabilno raste, kao i realni potencijali sektora čiji izvoz je za tri godine porastao oko 500 odsto, kae Jovanović.
On ističe i to da smo sa oko 300 proizvođača kada smo počeli da registrujemo organsku proizvodnju, dogurali do preko 2.000, a da taj broj i dalje raste.
Ne samo što raste broj površina pod organskim proizvodima i broj proizvodjača, već je velika potranja za naim proizvodima u Evropi, dodaje.
Sektor ima brz i nezaustavljiv rast, a potrebe za izvozom su tolike da kad bismo celu Srbiju pokrili organskom hranom verovatno bi sve izvezli bez problema. Sada najvie izvozmo u zemlje EU, kae Jovanović.
Da bi proizvođači postali organci potrebno je da se sertifikuju to mogu da urade preko est sertifikacionih kuća koje je Ministarstvo poljoprivrede ovlastilo da rade taj posao.
Oni plaćaju trokove sertifikacije i potreno je da prođe od godinu do tri godine dok se zemljite ne očisti odnosno da u tom period rade o svim principima organske proizvodnje, nakon čega postaju sertifikovani
organski proizvođači.
Ovaj posao mogu da urade i preko većih proizvođača sa kojima sklope ugovor o kooperaciji, gde postoji nekoliko prednosti za male proizvođače.
Jedna je to ne snose trokove sertifikacije, a druga to ne moraju da se bave plasmanom, jer je on manje vie zagarantovan.
Organska proizvodnja najrazvijenija je u Vojvodini, ali ima ogromne potencijale u junoj i zapadnoj Srbiji, podseća Jovanović.
Ipak, sa trenutnim učećem u ukupnoj proizvodnji daleko smo od evropskog proseka koji je skoro est odsto dok neke zemlje poput Austrije ili Italije prelaze četvrtinu ukupnog zemljita.
Neke zemlje kao to je Danska planiraju da u narednim godinama u potpunosti postanu organske.
Srpsko trite takođe raste pa je u nekim marketima učeće organske u voću i povrću od pet do čak 25 procenata.
Prema podacima resornog ministartva, u 2015. godini ukupna povrina pod poljoprivrednom proizvodnjom bila je 15.298 hektara.
Najveće povrine u organskoj proizvodnji u 2015. godini bile su pod itaricama (32%), voćem (22%) i industrijskim biljem (20%).
Vrednost izvoza organskih proizvoda iznosio je u protekloj godini 19.600.000 evra, a gotovo celokupan izvoz organskih proizvoda čini smrznuto i sueno voće (najvie malina). Najveći izvoz bio je u zemlje Evropske unije i to u Nemačku i Holandiju, kao i u SAD.
Vrednost uvoza organskih proizvoda u 2015. godini bio je oko 4.400.000 evra.
Uveeni organski proizvodi mogu se naći pre svega u velikim trgovinskim lancima, koji uvoze robu iz zemalja irom sveta, a proizvodi su takođe raznovrsni i uglavnom se uvozi ono to se ne proizvodi u naoj zemlji.
Da bi se olakšalo onima koji se bave organskom proizvodnjom, uvedeni su podsticaji koji im se isplaćuju jo od 2004. godine, s tim to su se tokom godina vidovi podrke, iznosi i korisnici menjali.
Za ovu i prolu godinu ukupan iznos podsticaja koji je opredeljen za organsku iznosio je 92 miliona dinara.
Podsticaji se mogu ostvariti za premije za mleko proizvedeno metodom organske proizvodnj, u organskoj biljnoj proizvodnji, regres za sredstva za ishranu bilja dozvoljena za primenu u organskoj biljnoj proizvodnji i u organskoj stočarskoj proizvodnji.
Organski proizivodi su po pravilu u Srbiji i skuplji.
Cene jesu veće ali je i kvalitet dobar i reč je o hrani koja ne sadri hemikalije to mnoge kupce opredeljuje za organik bez obzira na cenu koja je za pojedine artikle i pet puta veća. To je specifično trite gde je kvalitet ključ uspeha i organska bi mogla da bude odlična prilika za Srbiju u kojoj su individualna gazdinstva premala za ozbiljne količine konvencionalnih proizvoda gde je faktor kvantiteta biniji nego u ovom segmentu, ističe Jovanović iz PKS.
U Udruenju Serbia Organica kau da su tako dobijeni proizvodi skuplji u proseku za oko 50 pa čak i do oko 400 odsto, u odnosu na iste konvencionalne sezonske proizvode.