Tajna ukusa je u začinima!


Shutterstock
Probajte nove, ali i stare odlične, a zaboravljene recepte. Isto povrće pripremljeno na različite načine i sa različitim začinima postaje novo i zanimljivo jelo. Koristite sveže začine kojih ima u izobilju. Tajna dobrog kuvanja je u svežim namirnica, a tajna novog ukusa je u začinima.
Pečene paprike sa sirom
Potrebno je:
8 crvenih paprika šilja
250 g sjeničkog sira
2 čena belog luka
sirće, ulje, so
sitno seckani peršunov list
Paprike operite i osušite. Ispecite na gril-tiganju ili plotni. Stavite u najlon-kesu da potpare oko petnaestak minuta. Oljuštite ih i isecite sa jedne strane po dužini i očistite ih od semenki. Izmrvite sir. Na svaku papriku stavite kašiku sira i urolajte po dužini. Složite u sud, malo posolite odgore, a ako je sir slan, nije potrebno da se sole. Prelijte sa malo sirćeta i ulja. Pospite seckanim peršunom i ostavite ih da se ohlade. Poslužite uz prepečen hleb.
Mešana salata
Potrebno je:
400 g kupusa
400 g krastavaca
2 paradajza
so, biber, sirće i ulje
Kupus tanko isecite i posolite. Dobro izgnječite. Ostavite da odstoji. Krastavce isecite na kolutove i posolite. Ostavite da puste tečnost. Ocedite kupus i krastavce i začinite sirćetom i uljem. Izmešajte. Stavite na tanjir i ukrasite kriškama paradajza.
Provansanska paradajz čorba
Potrebno je:
800 g svežeg zrelog paradajza ili 2 konzerve pelata
glavica crnog luka
6 čenova belog luka
1/2 šoljice pirinča
supena kašika maslinovog ulja
supena kašika putera
U sud stavite ulje i puter. Polako zagrejte. Dodajte sitno seckani crni i beli luk. Dinstajte na umerenoj temperaturi dok ne postane staklast. Dodajte sveže seckani paradajz ili 2 konzerve pelata. Pelat izgnječite. Kada prokuva, smanjite temperaturu i kuvajte oko dvadesetak minuta. Štapnim mikserom ispasirajte i dodajte začine po ukusu. Na kraju dodajte pirinač i kuvajte petnaestak minuta. Čorba je odlična i topla i hladna.
Letnji gulaš iz rerne
Potrebno je:
600 g mesa od plećke
glavica crnog luka
2 čena belog luka
3 paprike
šargarepa
konzerva pelata
1 kk šećera
so, suvi začin
1 dl ulja
malo brašna
Meso isecite na kocke, luk crni i beli sitno iseckajte, a papriku na kockice. Meso pobrašnavite. Ugrejte ulje i prvo deo po deo mesa ispecite na ulju da dobije zlatnobraon koricu. Izvadite iz masnoće i odložite na tanjir. U ulju izdinstajte crni i beli luk, pa dodajte šargarepu seckanu na kockice. Na kraju dodajte papriku. Kada je sve proprženo, nalijte pelatom i ostavite da prokuva. Dodajte meso i još jednom neka prokuva. Začinite po ukusu. Sve stavite u zemljanu posudu i stavite u rernu. Uklučite rernu na 170 stepeni. Kada se grejanje isključi, smanjite na 160 stepeni i kuvajte oko 1,5 do 2 sata. Za prilog možete poslužiti bareni krompir ili testeninu.
Grilovane kajsije
Potrebno je:
8 kajsija
200 g malina
šećer, cimet
4dl šlaga
Kajsije prepolovite i isvadite košticu. Kratko ih prepecite sa unutrašnje strane na roštilju ili grill-tiganju. Složite na tanjir. Pospite šećerom i cimetom. Kada se prohlade, ukrasite umućenim šlagom i malinama.