Na početku zaboravite na slatkiše
shutterstock
Na početku zaboravite na slatkiše

shutterstock

Na početku zaboravite na slatkiše , Foto: shutterstock

Budući da ova dijeta počiva na kvalitetu namirnica, bez obzira na kvantitet, idealna je za sve koji ne žele da se odreknu omiljenih ukusa i koji ne pristaju na glad da bi došli do figure iz snova.

Viktorijanski meni

Ljudi u viktorijanskoj eri su jeli hleb od celog zrna pšenice, puno povrća i voća, malo mesa i dosta ribe. Krompir i dobro meso u većim komadima su bili preskupi za ljude tog vremena, pa su ih jeli samo povremeno.

Zagovornici ovog načina ishrane kažu da treba da se hranimo kao ljudi iz 19. veka i da ćemo tako biti i vitkiji i mnogo zdraviji.

Kakva je bila ishrana na koju treba da se ugledamo?

Sveže voće i povrće bili su osnova. Ljudi viktorijanskog perioda najviše su jeli luk, potočarku, vrlo bogatu gvožđem i vitaminom C, kupus, cveklu.

Dnevno su unosili i do deset porcija svežeg voća, prvenstveno jabuka.

Obično su jeli jeftinije meso sa kostima, i to kuvano, što je bio odličan način da i od kostiju dobiju sve hranljive materije, ali jeli su i mnogo ribe, posebno haringu i skušu.

Sve ljubitelje hleba obradovaće podatak da je u ishrani ovog perioda hleb bio izuzetno zastupljena namirnica.

I to ne bilo kakav, već od žitarica sa celim zrnom i sa kvascem, koji pozitivno utiče na imuni sistem. Dr Džudit Roubotam u studijama naglašava i da su ljudi viktorijanske ere radili do 70. godine bez ikakvih teškoća.

Danas je to retkost, njihovi vršnjaci često poslednje godine života, gotovo i deceniju, provedu fizički potpuno neaktivni.
Ono što je posebno važno - šećer im je bio luksuz.

Jeli su ga u posebnim prilikama, jer ga nikad nisu imali previše. To je bila povlastica bogatih. Alkohol, osim piva, nisu konzumirali.
Ključ definitivno leži u načinu ishrane, kao i u izuzetnoj fizičkoj aktivnosti.
Zato je i važno da se potroši sve što se unese.

Pa ako već imate fin kancelarijski posao, koji ne zahteva fizički napor, onda se šetajte, trčite, koristite stepenište umesto lifta, obavljajte kućne poslove, radite u bašti.

- Navedeni način ishrane u potpunosti zadovoljava postulate zdravog života.

Sveže povrće, od kojeg prednjači cvekla, prirodni lek protiv anemije i čuvar imuniteta, kao i luk, prava riznica zdravlja, poželjni su u svakodnevnoj ishrani. Masna ribe, izvor omega-3 masnih kiselina, štiti od moždanog udara i na svačijem jelovniku treba da se nađe bar dvaput nedeljno - kaže Gordana Pejović, nutricionista.

Ovo je primer ishrane bogate biljnim vlaknima, ugljenim hidratima i proteinima, bez šećera, uz izbegavanje alkohola i duvana. I uz svakodnevnu fizičku aktivnost, koja nam je svima potrebna.

Promenom načina ishrane za 20 dana može se na zdrav način izgubiti od tri do pet kilograma, a za više od toga potreban je individualni plan.

Jabuka

shutterstock

Jabuka, Foto: shutterstock

 

Jelovnik za tri dana

1. DAN Doručak: integralni hleb sa semenkama, kajgana, salata od cvekle, ceđena pomorandža Ručak: kuvani kupus sa junetinom, integralni hleb Užina: 2 jabuke, čaj Večera: haringa, salata od krompira

2. DAN Doručak: sendvič s integralnim hlebom, šunkom, sirom i zelenom salatom Užina: kruška Ručak: dinstana svinjska džigerica s paprikom, crnim i belim lukom, kuvani krompir Užina: 3 mandarine Večera: kuvano pileće meso, salata od kupusa

3. DAN Doručak: omlet s lukom i sirom, integralni hleb, ceđena pomorandža Ručak: pileća čorba s krompirom, šargarepom i lukom, pečena cvekla, salata od kupusa Užina: 2 jabuke Večera: skuša, pečeni krompir, zelena salata