Ruzmarin Začin
Shutterstock
Ruzmarin Začin

Shutterstock

Ruzmarin , Foto: Shutterstock

Od davnina je poznat kao biljka koja poboljšava pamćenje, pa su i đaci u antičkoj Grčkoj stavljali u kosu iglice ruzmarina da bi bolje pamtili. I Šekspir ga je opevao u Hamletu, kad Ofelija kaže: „To je ruzmarin, to je sećanje“.

Studije su otkrile da ruzmarin sadrži karbonsku kiselinu koja neutralizuje slobodne radikale u mozgu, kao i prirodne kiseline koje pomažu pri zaštiti ćelija od slobodnih radikala. Svojstvo ruzmarina je i da sprečava razgradnju acetilkolina, hemikalije koja podstiče ćelije mozga odgovorne za pamćenje i rasuđivanje.

Hemijsko jedinjenje 1,8-cineol odgovorno je za poboljšanu funkciju memorije.

Ispitanici su udisali ekstrakt ruzmarina pre obavljanja određenih poslova, a potom su testirali nivoe njihovog stresa, raspoloženja, brzine i tačnosti. Što se više 1,8-cineola apsorbuje u krvotok, dobija se više pozitivnih rezultata! 

Tagovi