Kikiriki
Shutterstock
Kikiriki

Shutterstock

Kikiriki, Foto: Shutterstock

Iz Agencije navode da je kontrolom utvrđena povećana količina mikotoksina - aflatoksin, te da proizvod nije prikladan za konzumaciju.

Proizvod je na tržište stavljen putem maloprodajnih objekata "Kauflanda" Hrvatska.

Uvoznik i distributer ovog kikirikija je "Marjan voće" iz Zagreba, koji je na svojoj internet stranici obavestio potrošače o potrebi povlačenja proizvoda s tržišta, prenose hrvatski mediji.

Mikotoksini su toksični ili imaju druge negativne biološke efekte po ljude i životinje.

Ta jedinjenja vrlo različitih hemijskih struktura zagađuju žitarice i druge namirnice posebno u tropskim krajevima, jer viša temperatura i vlažnost pogoduju rastu buđi. Čovek je najčešće izložen mikotoksinima putem hrane.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatska saopštilo je da se povlači sa tržišta dimljeni filet pastrmke "Forelenfilet Vehsler" njemačkog proizvođača "Vehsler fajnfiš" od pola kilograma zbog sumnje da sadrži bakteriju - listerija monocitogenes.

Istovremeno, Agencija za hranu saopštila je i da je Ministarstvo poljoprivrede dobilo obaveštenje se da se tokom kontrole na tržištu Nemačke posumnjalo da ovaj proizvod sadrži listeriju monocitogenes.

Iz agencije ističu da je, prema dostavljenoj distribucijskoj listi trgovačkih lanca, proizvod kupila zagrebačka firma "Ferenčak" iz Sesveta.

Hrvatska agencija za hranu napominje da je proširena lista proizvoda koji se povlače sa tržišta na proizvode težine pakovanja od 125 grama do jednog kilograma sa datumom roka trajanja od 27. novembra do 7. decembra ove godine.

Obaveštenje o povlačenju sa nemačkog tržišta hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede primilo je putem EU RASFF-a (brzi sistem uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje).

Listerija monocitogenes često se može naći u velikom broju prehrambenih proizvoda, iako su propisno čuvani na niskoj temperaturi - u nepasterizovanom mleku, sirevima, sladoledu, sirovom povrću, mesnim prerađevinama, sirovoj i kuvanoj živini, svim tipovima sirovog mesa i sirovoj i dimljenoj ribi.

Ova bakterija izaziva bolest listeriozu, a može se manifestovati različitim simptomima odnosno sindromima koji variraju zavisno od patogeneze, mesta ulaska uzročnika i uzrasta pogođene osobe.

 

Komentari (1)

momazver

03.12.2016 13:09

....a kod nas... SVE med i mleko...hahaha...