Topla hrana za hladne dane


Profimedia
Pripremite mesne knedle ranije (pratite recept) i za kratko vreme imaćete odličan obrok koji će vas ugrejati. Odličan su dodatak i raznim varivima kao i špagetama. Jednostavno i brzo se prave. Napravite veću količinu i čuvajte je u zamrzivaču.
Jelovnik
- Grilovan tost
- Italijanska svatovska supa
- Krmenadle u sosu od senfa
- Kiseli crveni luk
- Palačinke sa pečenim bananama
Grilovan tost (292 kcal)

Shutterstock
Potrebno je:
- 8 komada tosta
- 50 g putera
- 200 g sira sa plavim plesnima
- čeri paradajz
Priprema: Tost sa obe strane tanko namažite puterom i posolite. U ugrejani gril tiganj složite po 4 komada i prepecite sa obe strane. Na svaki komad stavite izmrvljeni sir i čeri paradajz. Po želji, možete dodavati različite dodatke.
Italijanska svatovska supa (316 kcal)

Shutterstock
Potrebno je:
-300 g mlevenog mesa (2 puta samleveno)
- 50 g hleba
- srednja kašika sitno seckanog luka
- čen belog luka
- jaje
- prezle
- so, biber, suvi začin
- 1,5 l bujona (ili kocke za supu)
- 300 g spanaća
Priprema: U mleveno meso dodajte narendani crni i beli luk, jaje i malo potopljen u vodu, pa isceđen hleb. Zamesite i dodajte prezle i dobro izmešajte. Posolite, pobiberite i dodajte suvi začin po ukusu. Prezle dodajte pomalo da upiju višak tečnosti. Ugrejte rernu na 200 stepeni. U pleh stavite pek-papir. Mokrim rukama zamesite male kuglice od dva centimetra. Složite ih u pleh i ispecite. Kada su zlatnobraon boje, izvadite ih iz rerne i ostavite da se malo prohlade. Ugrejte bujon i zakuvajte knedle. Na kraju dodajte spanać i kratko prokuvajte. Knedle se mogu koristiti i za druge čorbe, umake, variva, pastu, testeninu...
Krmenadle u sosu od senfa (429 kcal)

Shutterstock
Potrebno je:
- 4 krmenadle
- 4 kašičice senfa
- 2 dl pavlake za kuvanje
- ulje
- so, biber, suvi začin
Priprema: Krmenadle izlupajte tučkom za meso. Posolite ih, pobiberite ili stavite suvi začin. Ugrejte ulje i prepecite ih sa obe strane. Izvadite i stavite na tanjir. Prekrijte ih alu-folijom. U sud sipajte pavlaku i na umerenoj temperaturi prokuvajte. Dodajte senf, promešajte i spustite krmenadle u sos. Kuvajte na umerenoj temperaturi petnaestak minuta. Za prilog poslužite obareni pirinač, krompir ili testeninu.
Salata od kiselog crvenog luka (102 kcal)

Shutterstock
Potrebno je:
- 3 glavice crvenog luka
- kašika šećera
- so, sirće
- ulje
- 3 dl tople vode
Priprema: Crveni luk isecite na tanke kolutove. Stavite u teglu. Vodu ugrejte, pa u nju sipajte so, šećer i sirće. Prokuvajte i kada se malo ohladi, sipajte u teglu i zatvorite. Ostavite da odstoji nekoliko sati. Izvadite luk i prelijte sa malo ulja.
Palačinke sa bananama (317 kcal)

Shutterstock
Potrebno je:
- 2 jajeta
- šolja brašna
- malo soli
- šolja kisele vode ili mleka
- ulje za prženje
- 6 banana
- 70 g putera
- prah šećer
Priprema: Zamesite testo za palačinke i ispecite ih na ulju. U tiganj stavite puter i kada se otopi, dodajte kolutove banana. Najbolje je da banane budu malo tvrđe. Kada omekšaju, filujte palačinke. Pospite ih prah šećerom ili otopljenom čokoladom.