Treba vam kardiolog, izaberite paradajz!


Shutterstock
Ono što je zasad i nauka potvrdila jeste da reguliše metabolizam, jača otpornost, izbacuje suvišnu tečnost iz organizma, snižava krvni pritisak, popravlja krvnu sliku, reguliše varenje, pozitivno deluje na bolesti jetre, pankreasa i protiv reume.
Sok od paradajza treba koristiti kod premora jer okrepljuje i čisti organizam, a ujedno telo oslobađa od neprijatnih mirisa. Takođe je dobar prirodni lek protiv prevremenog starenja, kašlja, plućnih bolesti i bolesti urogenitalnog trakta.
Sprečava trombozu
Naučna istraživanja potvrđuju da sok od paradajza sprečava trombozu, pogotovo kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Kako je poznato da dijabetičari imaju povećan rizik od nastanka tromba, a ta pojava je najčešći uzročnik infarkta srca i mozga, preporučuje im se upotreba soka od paradajza, samo što pritom treba i umanjiti unos natrijuma. Srčani bolesnici trebalo bi da piju sok od paradajza i zbog visokog sadržaja kalijuma, koji snižava loš holesterol i umanjuje rizik od taloženja masnoća na krvnim sudovima.
Poboljšava krvnu sliku
Podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pravilan rad pankreasa, pa je odličan za osobe koje pate od anemije i, opet, za dijabetičare. Reguliše rad jetre i žuči, a u vrelim letnjim danima ublažava žeđ i okrepljuje organizam. Paradajz sadrži vitamine B grupe, zatim vitamine C, E, K i P. Od mineralnih sastojaka najviše ima kalijuma, natrijuma, gvožđa, kalcijuma, joda, cinka...
Kralj svih dijeta
Odrasle osobe trebalo bi da piju dve čaše soka od paradajza dnevno. Zahvaljujući likopenu, koji postiže dobre rezultate u neutralisanju slobodnih radikala, odličan je čistač organizma. Sok od paradajza u kombinaciji s laganom dijetom daje odlične rezultate u skidanju suvišnih kilograma i topljenju tvrdokornih masnih naslaga. Šolja soka od paradajza ima svega 50 kalorija. Istu kalorijsku vrednost ima i mala kocka sira ili pola parčeta hleba. Ovaj sok je veoma važan u ishrani dece i odraslih, zdravih i bolesnih.
Bolje kuvan nego svež
Paradajz je glavni izvor likopena, moćnog antioksidanta i antikancerogene supstance. Prema ispitivanjima, likopen se pokazao kao jači antioksidant od vitamina E i C.

Shutterstock
Čorba koja leči bubrege
Ova čorba reguliše probleme s probavnim organima, snižava krvni pritisak, čisti pesak i kamenac iz bubrega. Dobra je za žuč i jetru i ublažava žeđ. Zato iskoristite početak jeseni i što češće kuvajte ovu čorbu. Kad paradajza više ne bude na pijacama, možete u čorbu da stavljate zamrznut ili kuvan. Ona neće izgubiti svoja svojstva. Potrebno je: l 1 kg paradajza l 1 glavica crnog luka l 6 čenova belog luka l veza peršuna, celera i šargarepe l 3 kašike crnog vina l malo ruzmarina, majčine dušice i komorača . Priprema: Paradajz poparite ključalom vodom i oljuštite ga. Napravite od njega kašu, pa u nju dodajte rendanu glavicu crnog luka, malo ruzmarina, majčine dušice i komorača. Sve nalijte vodom da ogrezne. Potom dodajte dve-tri kašike crnog vina. Zagrejte čorbicu do vrenja, ali je nemojte kuvati. Sklonite je s vatre, pa onda umešajte sok od sveže ceđenog belog luka, po kašiku seckanog peršunovog i celerovog lista i sitno rendanu šargarepu i celer. Na kraju dodajte seckani peršun. Promešajte sve i ostavite poklopljeno 15 minuta. Super savet - ako ste na dijeti, u ovako pripremljenu čorbicu dodajte bareni pirinač. Neka vam ovako obogaćena čorbica zameni jedan kompletan obrok.
Izbaciti iz frižidera odmah
Frižideri služe da bi hrana duže bila sveža i da bi sačuvala svoje nutritivne vrednosti. Međutim, postoje namirnice koje frižider bukvalno ubija. Preterano hlađenje narušava konzistenciju paradajza, njegov izgled i ukus. Još je veća greška ako u frižideru čuvate nezreli paradajz, jer se proces sazrevanja zaustavlja.
Još dobrih razloga
1) ŠTITI OD SRČANIH BOLESTI
Paradajz je bogat vitaminom B6. Veruje se da vitamin razbija homocistein, aminokiselinu koja oštećuje krvne sudove i time vodi do bolesti srca.
2) SMANJUJE NIVO HOLESTEROLA
Zahvaljujući nijacinu, sok od paradajza smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, a podiže nivo dobrog.
3) ČISTI TELO OD TOKSINA
U ljudskom telu nalaze se mnogobrojni toksini i aditivi koje unosimo hranom. Paradajz poboljšava rad bubrega i jetre, a time i čišćenje organizma.
4) UNIŠTAVA SLOBODNE RADIKALE
Samo jedna čaša soka od paradajza dnevno sprečiće nastanak slobodnih radikala u organizmu koji su odgovorni za nastanak mnogih bolesti, čak i raka. Paradajz je i odličan izvor antioksidanata, koji mogu da spreče delovanje i nastanak slobodnih radikala.
5) NEGUJE TEN
Možete piti sok, a možete i da ga nanesete na kožu. Pomoći će vam ako imate problem sa aknama i proširenim porama.
6) STIMULIŠE PROBAVU
Ako imate problem sa varenjem, ovaj sok će vam sigurno pomoći.
Ako je još zelen, ubacite ga u vruću vodu
Zahvaljujući obilju likopena i vitamina C, paradajz predstavlja idealno letnje povrće. Iako je apsolutno savršen u svakoj salati, možete ga koristiti na različite načine i kao sastojak mnogih kuvanih jela. Savršeno je ukusan, ali sada postoji način da još više poboljšate njegov ukus. I to vrelom vodom. Ukoliko možete da kupite ili nabavite pravi domaći ili organski paradajz, ovaj trik vam svakako neće biti neophodan, ali ako ste prinuđeni da ga kupujete u supermarketima, definitivno bi trebalo da probate da poboljšate njegov ukus. Najbolje je odabrati zreo i sočan paradajz, ali kako, kad u supermarketima povrće često pakuju dok je još nezrelo i zeleno, što definitivno menja ukus. Jednostavno, uzmite paradajz i stavite ga u posudu sa vodom temperature oko 50 stepeni i ostavite da odstoji oko pet minuta. Potom ga izvadite i ostavite na sobnoj temperaturi. Ukus će biti mnogo bolji.
POMOĆ PRIJATELJA
Bićete otporniji na viruse i bakterije ako u sok od paradajza dodate ruzmarin.
Malo bosiljka u soku od paradajza i eto odličnog diuretika.
Ako imate visok pritisak, začinite sok belim lukom.
Paradajz sa ljutom papričicom ubrzava cirkulaciju i podstiče detoksikaciju.