Truju nas hlebom, sirom i ćevapima!


Shutterstock
U proizvodima od mleka i mesa i 2015. najčešće su otkrivane bakterije, dok su kod hleba, peciva i brašna glavni problem bili neuredni proizvodni pogoni.
Primese u proizvodima i istekao rok trajanja najviše su upadali u oči potrošačima koji su u 30 odsto slučajeva bili u pravu kada su se žalili inspekcijama.
U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da su najčešći uzroci mikrobiološke neispravnosti namirnica nehigijensko postupanje s hranom, loša ili nedovoljna termička obradai neuslovno čuvanje kvarljive robe.
Kod proizvoda biljnog porekla najviše problema ima u proizvodnji. Na prvom mestu nisu uspostavljeni sistemi bezbednosti hrane (HACCP), zatim nedovoljno uspostavljena sledljivost sirovina, a na kraju higijena pogona.
Hleb i pecivo su bili najproblematičniji proizvodi i u prva tri meseca 2016.U 941 kontroli u proizvodnji otkriveno je čak 362propusta, dok je u prometu pronađeno još 17. Potrošači su se na ove proizvode žalili 23puta, od čega su devet put bili u pravu da im nešto fali.
Posle hleba i peciva, problema je najviše bilo sa uljem i margarinom, kod kojih su u četiri slučaja nađene greške.
Komentari (8)
seljak
13.05.2016 07:46
samo nakucate naslov sorosevci a tekst veze sa njim nema
lea
13.05.2016 08:18
Gledate li tranport hleba.Korpe za hleb se vuku po trotoaru,hleb se stavlja u prljave korpe u marketima koje su prethodno bile na podu ili ih potrosaci guraju nogom. Na kraju te iste prljave korpe stavimo kod kase a kasiri povade sve namirnice koje smo kupili na to isto mesto gde je bila korpa. Mesar nosi rukavice ali sa tim istim rukavicama se setka po prodavnici slazuci neku robu.U nekim marketima mesni proizvodi,hleb i korneti sa jajima stoje na istom mestu.Ovo je zadnje u lancu zaraze.
milica
13.05.2016 12:26
@lea - Bravo. to je upravo sve tako. ja lično hleb ni slučajno ne stavljam na traku kod kase baš iz tih razloga jer nije upakovan. tačno je i što se tiče korpi. u njima se vozaju deca u marketima, guraju se nogom i dr.
biljana
13.05.2016 08:35
kako Vas nije sramota da pisete ovakve tekstove bez ikakvih dokaza ,pomazete propast Srpske privrede neka Vam je na cast
Trpimir
13.05.2016 12:32
Postala je "moda" da zakupci pridavnica drze vice i povrce izvan korisnog prostora - ispred same prodavnice, bukvalno u varijanti ulicne prodaje, stabarima ispod prozora sa gotovo celodnevnim utovarom/istovaram. To sto gajbe sa salatom, jagodama, karfiolom,,, stoje uz sam kolodvor tik uz auspuhe automobila njih uopste ne brine. Njima je bitno da uz sto manji trosak nakupe sto vecu zaradu. To sto prodaju prehranu napunjenu olovom - ma lo te pita. A komunalna i sanitarna ins. bi MORALA da se pita!
Laki
13.05.2016 16:56
A neki komentari ostadose nevidljivi, iako su u skladu sa pravilima!!! Zasto to?!?
Zika
13.05.2016 19:12
U inostranstvu se hleb cim izadje iz pecnice stavlja u papirne kese i tako se prodaje. Zasto mi to nemamo?
Moca Seljak
13.05.2016 21:42
Znaci da budem 'srecan' sto mog bar za sebe isvoju porod' da proizv' ZDRAVU HRANU a dabi prodao za1l mleka mogu da kupim 2 malajogurta 1 kifla 3 kg psenice 1 kg svinjetine[ziva vaga]vrede kolko 1 manja pljeslavica to je nasa stvarnost jednog prosecnog Seljaka'