Tufahije


promo
Sastojci:
- 10 jabuka
- 500 g šećera
- 100 g oraha
- belance
- 250 ml slatke pavlake ili kesica šlaga
- limun
- 1/2 l vode
- 2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Jabuke operite, oljuštite i izvadite im sredinu. Kore sačuvajte. Stavite pola litra vode da se kuva sa 100 g šećera, vanilin šećerom i sokom od limuna. U provrelu tečnost spuštajte jabuke, poklopite i kuvajte nekoliko minuta, dok ne omekšaju. Skuvane jabuke izvadite i ostavite da se ocede, a u vodu u kojoj su se kuvale stavite oljuštene kore i ostatak šećera. Kada sirup prokuva, procedite ga i ostavite da se ohladi. Umutite sneg od belanaca, pa u njega dodajte mlevene orahe i vanilin šećer. Ovim nadevom napunite kuvane jabuke. Potom ih stavite u pleh i pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Pečene jabuke prelijte proceđenim toplim sirupom. Pre posluživanja tufahije ukrasite umućenom slatkom pavlakom ili šlagom.