Stjuardesa avion hrana
Profimedia
Stjuardesa avion hrana

Profimedia

Stjuardesa avion hrana, Foto: Profimedia

A zašto hrana u avionu nije ukusna, koliko aviokompanije zapravo ulažu u obroke koji se služe tokom leta, zašto za hranu u avionu sve više moramo da plaćamo, koliko je komplikovan proces snabdevanja aviona hranom i da li ćemo u budućnosti morati da plaćamo hranu u avionu?

Na ova pitanja odgovore daje Ani Di Hjuv, potpredsednica u najvećem svetskom snabdevaču hrane u avio industriji, koji snabdeva preko 300 aviokompanija širom sveta. Ona objašnjava da je posao snabdevanja aviona hranom veoma zahtevan, i da je uprkos tome šta putnici misle, aviokompanijama zaista stalo do njihovog mišljenja. 

Nažalost, aviokompanije nisu spremne da značajno povećaju budžete za inovaciju u ovom sektoru, što dovodi do novog fenomena – da se od putnika sve više traži da plate hranu, bilo da se radi o celom obroku, ili o posebnim dodacima kao što su salata ili sladoled posle obroka.

Ovaj potez možda ne izgleda logično, ali brojna istraživanja na ovu temu pokazuju da mladi putnici (a ovo je tržište koje aviokompanije najviše targetuju) nemaju problem sa tim da hranu u avionu plate. U stvari, oni će radije platiti jednostavan, ali ukusan obrok, nego pojesti besplatno i bezukusno jelo. Ovo je jedan od trendova u avio-keteringu koji će biti sve dominantniji.

- Ne morate da brinete da ćete uskoro morati da platite svoj ručak na prekookeanskom letu (iako su neke niskotarifne aviokompanije ovo već uvele kao praksu), ali očekujte da se stvari odvijaju u tom smeru, i plaćanje obroka na letovima u nekom trenutku u budućnosti možda zaista i postane realnost.

Ljudi često nisu ni svesni koliki je logistički napor pripremiti tako veliki broj obroka, očuvati ih u svežem stanju, u skladu sa brojnim standardima o kvalitetu i pravilima čuvanja hrane, a zatim ih dostaviti i ukrcati u avione. Poseban problem predstavlja hrana koja se lako kvari, kakvi su mlečni proizvodi ili, na primer, sveža riba (suši). Budući da u proseku prođe oko 24 sata od pripreme do konzumacije, veoma se pazi na proces pripreme, skladištenja i transporta, i hrana koju vam serviraju u avionu je zato potpuno bezbedna za jelo. 

Pročitajte i:

Komentari (1)

Natasa

23.11.2017 18:50

Mi kad putujemo za Karibe iz Kanade sve placamo,na mnogim linijama