ručak hrana
Shutterstock
ručak hrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Jelovnik

- Ražnjići sa povrćem i sirom

- Čorba pappa di pomodoro

- Panirana riba sa krompir salatom

- Salata od boranije

- Desert sa višnjama

Ražnjići sa povrćem i sirom

ručak hrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

- zelena paprika

- 8 čeri paradajza

- crni luk

- 200 g starog belog sira

- malo ulja

- štapići za ražnjiće

Stari sir isecite na kockice. Papriku isecite na četvrtaste parčiće veličine sira. Čeri paradajz isecite na polovine. Crveni luk na komade. Povrće malo posolite. Štapiće ostavite da odstoje u vodi. Slažite ražnjiće naizmenično slažući povrće i kockice sira. Namažite ražnjiće sa malo ulja. Dobro ugrejte gril tiganj ili roštilj i pecite ražnjiće sa svih strana.

Čorba pappa di pomodoro

ručak hrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

- glavica crnog luka

- 4 čena belog luka

- supena kašika pirea od paradajza

- 2 konzerve pelata ili 6 paradajza

- 3 supene kašike ulja

- 2 kriške bajatog hleba

- so, origano i bosiljak

U sud stavite ulje i sitno naseckan crni i beli luk. Ugrejte na srednjoj temperaturi i dinstajte da luk postane staklast. Dodajte pire od paradajza i malo propržite. Sipajte pelat ili paradajz koji ste sitno iseckali. Kuvajte i povremeno mešajte i gnječite kašikom za pire. Hleb iskidajte na komadiće i zakuvajte u čorbi. Kada se sjedini sa čorbom, dodajte so, origano i bosiljak. Na kraju sipajte malo maslinovog ulja.

Panirana riba sa krompir salatom

ručak hrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

- 4 filea ribe

- 2 jajeta

- malo brašna, so ulje

- 1,5 kg krompira

- 4 glavice crnog luka

- so, ulje i sirće

Krompir u ljusci operite i skuvajte na srednjoj temperaturi. Najbolje da to uradite dan ranije. Ohladite ostavite u frižideru preko noći. Isecite crni luk na rebarca, posolite ga i malo izgnječite. Krompir oljuštite i isecite na kolutove. Lagano promešajte, posolite i dodajte jabukovo sirće i ulje. Promešajte sve zajedno. Ribu posolite i ostavite da malo odstoji da izađe tečnost iz nje i postane čvršća. U sud stavite brašno, a jaja umutite viljuškom u drugom tanjiru. Ugrejte ulje, a ribu stavite prvo u brašno, pa u jaja i u toplo ulje. Pecite sa jedne strane dok ne dobije zlatnožutu boju, a posle okrenite i pecite sa druge strane. Pečenu ribu stavite na papirne ubruse da upiju višak tečnosti. Servirajte ribu uz salatu od krompira.

Salata od boranije

ručak hrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebno:

- 600 g mlade boranije

- 4 čena belog luka

- nekoliko listova zelene salate

- paradajz

- kuvano jaje

- so i biber

- 2 supene kašike maslinovog ulja

- supena kašika sirćeta

Mladu boraniju isecite na komade i kratko blanširajte. Kada omekša, ocedite je i prelijte hladnom vodom da se ohladi. Naseckajte beli luk i ismešajte sa boranijom. Posolite po ukusu. Na veći tanjir stavite zelenu salatu. Odozgo stavite boraniju. Ukrasite seckanim tvrdo kuvanim jajetom i kockicama paradajza. Posolite i prelijte sirćetom i maslinovim uljem.

Desert sa višnjama

ručak hrana

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

- 400 g višanja bez koštice

- 100 g čokolade

- 1 kisela pavlaka

- 4 supene kašike šećera

- 4 piškote ili neki keks

Pavlaku lagano umutite sa šećerom u prahu. Čokoladu sitno naseckajte i dodajte u pavlaku. Višnje stavite odozgo i promešajte. U svaku čašu izdrobite piškotu ili neki drugi keks, pa sipajte smesu i na kraju ukrasite višnjama.

Tagovi