Prase na ražnju Jagodina
G. J.
Prase na ražnju Jagodina
Građani čekaju da dođu na red, Foto: G. J.

Prema računici ugostitelja više od 5.000 prasića i jagnjadi ispečeno je u jagodinskim pečenjarama u susret Božiću, a višesatni redovi jasno svedoče o tome.

Samo u jednoj lokalnoj pečenjari ispečeno je više stotina komada. Nekada su se komšije i rodbina okupljali oko vatre i pekli "božićnjara", ali sada su te lepe običaje zamenili redovi ispred pečenjara.

Tradicionalno Badnji dan Jagodinci provode uz posnu trpezu i paljenje badnjaka u crkvama. U crkvi Svete Petke zapaljen je badnjak u prisustvu nekoliko stotina vernika. Tome je predhodila liturgija i simbolično nošenje badnjaka oko crkve.

Komentari (1)

xxx

06.01.2016 22:01

Sta ste hteli reci ??? Samo Vam ne dostaje portret Dragana Markovica - Palme, da upotpuni dozivljaj !! Po vama, samo u Jagodini imaju za prasice sa raznja ?