U Jagodini redovi ispred pečenjara


Prema računici ugostitelja više od 5.000 prasića i jagnjadi ispečeno je u jagodinskim pečenjarama u susret Božiću, a višesatni redovi jasno svedoče o tome.
Samo u jednoj lokalnoj pečenjari ispečeno je više stotina komada. Nekada su se komšije i rodbina okupljali oko vatre i pekli "božićnjara", ali sada su te lepe običaje zamenili redovi ispred pečenjara.
Tradicionalno Badnji dan Jagodinci provode uz posnu trpezu i paljenje badnjaka u crkvama. U crkvi Svete Petke zapaljen je badnjak u prisustvu nekoliko stotina vernika. Tome je predhodila liturgija i simbolično nošenje badnjaka oko crkve.
Komentari (1)
xxx
06.01.2016 22:01
Sta ste hteli reci ??? Samo Vam ne dostaje portret Dragana Markovica - Palme, da upotpuni dozivljaj !! Po vama, samo u Jagodini imaju za prasice sa raznja ?