Kina Zastava
Wikimedia
Kina Zastava

Wikimedia

Kina Zastava, Foto: Wikimedia

On je rekao novinarima da je Vlada Srbije večeras jednoglasno usvojila predlog sporazum kojim se to omogućava kineskim državljanima i da sličan dokument, za ukidanje viza za srpske državljane treba da usvoji i kineska vlada.

Dačić je rekao i da će nakon usaglašavanja i verifikacije tih dokumenta građani Kine i Srbije moći bez viza da borave do 30 dana u obe države.

On je ocenio da je to istorijski sporazum i da će građani Srbije prvi u Evropi moći bez viza da putuju u Kinu.

Ljajić: Očekujemo pravi turistički bum kineskih turista

"Srbija je jedna od retkih zemalja regiona koja će imati bezvizni režim sa Kinom, što je od neprocenjive važnosti za dolazak kineskih turista," ocenio je večeras ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

"Mi smo spremno dočekali ukidanje viza i očekujemo da ćemo naredne godine imati pravi turistički bum kada govorimo o dolasku kineskih turista", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, poznato je da kineski turisti dolaze u velikom broju i da su dobro platežni turisti, te se sve zemlje sveta bore za njihov dolazak.

Ljajić je najavio da će Srbija 12. novembra učestvovati na velikom Sajmu turizma u Šangaju, gde će predstaviti brošure i turističku ponudu zemlje, ali na kineskom jeziku.

Ministar je dodao da će Srbija, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom predstaviti turističku turu “"Pultevima Valtera" i knjigu kineske književnice o Srbiji.

Šef srpske diplomatije je rekao da će to uticati i na razvoj privredne, obrazovne i kulturne saradnje dve prijateljske zemlje.

"Očekujemo milion kineskih turista godišnje, i to ce doprineti da se što pre otvori avio linija Beograd-Peking", rekao je Dačić.

On je naveo i da će bezvizni režim doprineti dolasku većeg broja kineskih investitora.

Prema njegovim rečima, sporazum je odraz prijateljskih odnosa Srbije i Kine, na čemu se radilo poslednjih godinu dana.

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang je rekao da je danas veliki dan za Kinu i Srbiju.

On je izrazio uverenje da će vlada njegove zemlje brzo razmotriti odluku o ukidanju viza i sigurno doneti pozitivnu odluku.

 

Komentari (2)

Zemlja zove Vucica...

16.10.2016 21:33

E,ovo je vest za nesvest! Pa 90%Srba dozivi finansijski shok kada ode u Beograd!

Milica

16.10.2016 21:47

Milion turista godišnje?! To znači da će svakog dana u Surčin sletati po deset aviona iz Kine. Ne idu sa Kinom baš brojevi. Prvo 10.000 milijardi dolara investicija, sada milion turista. ..